Mandľový koláč
Mandľový koláč Bakewell (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
My máme radi všetko mandľové. A keď je to sladké a sa z toho dobre priberá, tak hádam ešte radšej :-))
Recept je podľa Mary Berry.
6-8 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Maslo rozdrvíme prstami a zmiešame s múkou. Postupne pridávame vodu až vznikne hladké cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vložíme do papierom vystlanej tortovej formy s priemerom 20-22 cm. Vložíme do chladničky.
Ja cesto nevaľkám, zdá sa mi jednoduchšie prstami ho utľapkať vo forme :-))
- Po asi 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry - 180 stupňov, asi 15 minút.
Po vybratí z rúry korpus natrieme obľúbeným džemom. Mne sa najviac hodí malinový.
- Plnka: Rozpustíme maslo a ešte do teplého vmiešame cukor. Pridáme mleté mandle a vajíčko.
- Plnku vylejeme na korpus a posypeme plátkami mandlí (mandľové lupienky). Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút.
- Vychladnutý koláč pokvápeme/polejeme polevou. Jednoducho rozmiešame 80 g práškového cukru s dvoma lyžicami citrónovej šťavy.
- Ja si na ňom pochutnávam s šálkou čierneho čaju, asi ako si na ňom pochutnáva aj Mary Berry.
Dobrú chuť.