Mandľový koláč

Mandľový koláč Bakewell (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

My máme radi všetko mandľové. A keď je to sladké a sa z toho dobre priberá, tak hádam ešte radšej :-)) Recept je podľa Mary Berry.

6-8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Maslo rozdrvíme prstami a zmiešame s múkou. Postupne pridávame vodu až vznikne hladké cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme a vložíme do papierom vystlanej tortovej formy s priemerom 20-22 cm. Vložíme do chladničky. Ja cesto nevaľkám, zdá sa mi jednoduchšie prstami ho utľapkať vo forme :-))
  3. Po asi 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry - 180 stupňov, asi 15 minút. Po vybratí z rúry korpus natrieme obľúbeným džemom. Mne sa najviac hodí malinový.
  4. Plnka: Rozpustíme maslo a ešte do teplého vmiešame cukor. Pridáme mleté mandle a vajíčko.
  5. Plnku vylejeme na korpus a posypeme plátkami mandlí (mandľové lupienky). Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút.
  6. Vychladnutý koláč pokvápeme/polejeme polevou. Jednoducho rozmiešame 80 g práškového cukru s dvoma lyžicami citrónovej šťavy.
  7. Ja si na ňom pochutnávam s šálkou čierneho čaju, asi ako si na ňom pochutnáva aj Mary Berry. Dobrú chuť.