Ražný chlieb

Malý ražný chlebík

Autor receptu: zolik

Recept vkladám špeciálne pre @mijaita.

180 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vlažné mlieko a vodu zmiešame. Do hrnčeka dáme droždie, cukor a zalejeme časťou z mlieko-vody. Necháme vzísť krások. Do misy navážime preosiatu hladkú ražnú múku, pridáme soľ, rascu, vykysnutý kvások a zbytok mlieko-vody. V robote vymiesime cesto (môj KitchenAid to má na 1. stupni za 10 minút hotovo). Vymiesené cesto je pružné a nelepí sa. Necháme kysnút´ 45-60 minút.
  2. Na plech dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto mierne premiesime a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme 20-30 minút podkysnúť. Do rúry dáme smaltovaný hrnček s vodou a zapneme rúru na 200 °C.
  3. Vrch nakysnutého chlebíka narežeme žiletkou do ľubovoľného vzoru. Štetcom potrieme celý chlieb smotanou zmiešanou s vodou. Tento úkon zopakujeme aj keď upečený chlieb vyberieme z rúry. Kôrka bude príjemne mäkká. Kto chce kôrku tvrdú, tento krok vynechá a potrie len slanou vodou pred pečením. Pečieme zhruba 40-50 minút. Hotový chlebík váži zhruba 490 gramov.
  4. Samozrejme, že sa dajú pridať rôzne semienka, orechy atď.