Ražný chlieb
Malý ražný chlebík
Autor receptu: zolik
Recept vkladám špeciálne pre @mijaita.
180 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Vlažné mlieko a vodu zmiešame. Do hrnčeka dáme droždie, cukor a zalejeme časťou z mlieko-vody. Necháme vzísť krások. Do misy navážime preosiatu hladkú ražnú múku, pridáme soľ, rascu, vykysnutý kvások a zbytok mlieko-vody. V robote vymiesime cesto (môj KitchenAid to má na 1. stupni za 10 minút hotovo). Vymiesené cesto je pružné a nelepí sa. Necháme kysnút´ 45-60 minút.
- Na plech dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto mierne premiesime a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme 20-30 minút podkysnúť. Do rúry dáme smaltovaný hrnček s vodou a zapneme rúru na 200 °C.
- Vrch nakysnutého chlebíka narežeme žiletkou do ľubovoľného vzoru. Štetcom potrieme celý chlieb smotanou zmiešanou s vodou. Tento úkon zopakujeme aj keď upečený chlieb vyberieme z rúry. Kôrka bude príjemne mäkká. Kto chce kôrku tvrdú, tento krok vynechá a potrie len slanou vodou pred pečením.
Pečieme zhruba 40-50 minút.
Hotový chlebík váži zhruba 490 gramov.
- Samozrejme, že sa dajú pridať rôzne semienka, orechy atď.