Foto: csicsi
príprava
na 200 °C
Suroviny
Štartér: | |
150 g |
|
200 g vlažná |
|
1 PL |
|
Ďalej pridáme: | |
300 g |
|
210-230 g vlažná |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
Na vymastenie formy: | |
(alebo masť) |
|
Na posypanie cesta: | |
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si spravíme štartér, na ktorý budeme potrebovať: materský kvások, vlažnú vodu a múku. Tieto premiešame spolu v miske lyžicou, prekryjeme nepriedušným materiálom a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Keď prejdeme po povrchu jemne lyžicou, vidíme nádhernú pavučinu.
- 2
Do správne vykvaseného štartéru pridáme 300 g múky a 210 g - 230 g vlažnej vody. A s metličkou dobre premiešame. Ja som pridala na koniec soľ a rascu a ešte raz som to premiešala. Následne prekryjeme misu s cestom nepriedušným materiálom a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny.
- 3
Nádobu na biskupský chlieb vymastíme maslom alebo masťou. Olej nefunguje, častokrát sa cesto potom na misu prilepí.
- 4
Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a posypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté. Netreba ho prekrývať nepriedušným materiálom. Necháme finálne vykvasiť, trvá to cca 1,5 hodiny.
- 5
Keď vidíme, že sa cesto dvíha do výšky a múka na povrchu cesta praská, ako cesto rastie, rozohrejeme rúru na 250 °C horný – dolný ohrev. Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plechový hrnček.
- 6
Keď je rúra rozohriata, nádobu s vykvaseným cestom prenesieme v do rúry a do plechového hrnčeka nalejeme cca 2 dl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút. Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.
- 7
Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, inak hrozí, že striedka bude vlhká a mazľavá (ale nevadí to, ak by sa to stalo, aj tak bude jedlý). Prvé nakrojenie by malo byť po 12 hodinách od upečenia.
Tiež ražný chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu