Jablkový koláč
Jablkový koláč

Malý jabčanik

helena10 - bez fotkyhelena10, 29. novembra 2022
Malý jabčanik
Foto: helena10

...iba malá maškrta v predvianočnom období. Jabčanik je v našom nárečí koláč s jablkami. Veľmi chutný a pečenie je nenáročné.

Suroviny

Cesto:
2 dl (Sabi)
1 ks (1 veľké alebo 2 malé)
3 PL
1/2 bal.
1/3 KL
0,6 dl
1,5 KL
100 g
100 g
Jablková zmes:
4 ks väčšie
2 PL
2 PL (v prášku)
1/2 bal.
1 PL
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Jablká bez šupky nastrúham, ochutím citrónovou šťavou, škoricovým cukrom a premiešam. Pridám puding v prášku (potrebovala som minúť malinový zostatok) a premiešam. Nechám bokom.

  2. 2

    Cesto: Zo všetkých surovín – kefír, vajce, cukry, olej, soľ, sóda bikarbóna a preosiatej múky vymiešam poriadne metličkou hustejšie cesto.

  3. 3

    Na plný okrúhly plech (neotvárací) s priemerom 22 cm rozotriem viac ako polovicu cesta. Vnútro plechu som nastriekala olejom - sprejom na pečenie.

  4. 4

    Na cesto opatrne vidličkou rozložím jablkovú zmes, trošku zarovnám. Jablkovú zmes polejem zvyšným cestom, ktoré rozotriem po celom povrchu.

  5. 5

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov necelých 30 minút.

    Malý jabčanik - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúci povrch jabčanika natriem maslom. Vychladnutý ozdobím práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia