...iba malá maškrta v predvianočnom období. Jabčanik je v našom nárečí koláč s jablkami. Veľmi chutný a pečenie je nenáročné.
Suroviny
| Cesto: | |
| 2 dl (Sabi) |
|
| 1 ks (1 veľké alebo 2 malé) |
|
| 3 PL |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1/3 KL |
|
| 0,6 dl |
|
| 1,5 KL |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| Jablková zmes: | |
| 4 ks väčšie |
|
| 2 PL |
|
| 2 PL (v prášku) |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1 PL |
|
| Okrem toho: | |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Jablká bez šupky nastrúham, ochutím citrónovou šťavou, škoricovým cukrom a premiešam. Pridám puding v prášku (potrebovala som minúť malinový zostatok) a premiešam. Nechám bokom.
- 2
Cesto: Zo všetkých surovín – kefír, vajce, cukry, olej, soľ, sóda bikarbóna a preosiatej múky vymiešam poriadne metličkou hustejšie cesto.
- 3
Na plný okrúhly plech (neotvárací) s priemerom 22 cm rozotriem viac ako polovicu cesta. Vnútro plechu som nastriekala olejom - sprejom na pečenie.
- 4
Na cesto opatrne vidličkou rozložím jablkovú zmes, trošku zarovnám. Jablkovú zmes polejem zvyšným cestom, ktoré rozotriem po celom povrchu.
- 5
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov necelých 30 minút.
- 6
Ešte horúci povrch jabčanika natriem maslom. Vychladnutý ozdobím práškovým cukrom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu