Jablkový koláč

Malý jabčanik

Autor receptu: helena10

...iba malá maškrta v predvianočnom období. Jabčanik je v našom nárečí koláč s jablkami. Veľmi chutný a pečenie je nenáročné.

Suroviny

Postup

  1. Jablká bez šupky nastrúham, ochutím citrónovou šťavou, škoricovým cukrom a premiešam. Pridám puding v prášku (potrebovala som minúť malinový zostatok) a premiešam. Nechám bokom.
  2. Cesto: Zo všetkých surovín – kefír, vajce, cukry, olej, soľ, sóda bikarbóna a preosiatej múky vymiešam poriadne metličkou hustejšie cesto.
  3. Na plný okrúhly plech (neotvárací) s priemerom 22 cm rozotriem viac ako polovicu cesta. Vnútro plechu som nastriekala olejom - sprejom na pečenie.
  4. Na cesto opatrne vidličkou rozložím jablkovú zmes, trošku zarovnám. Jablkovú zmes polejem zvyšným cestom, ktoré rozotriem po celom povrchu.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov necelých 30 minút.
  6. Ešte horúci povrch jabčanika natriem maslom. Vychladnutý ozdobím práškovým cukrom.