Slivkový koláč
Slivkový koláč

Makový slivkáč so smotanovou polevou

helena10 - bez fotkyhelena10, 16. augusta 2023
Makový slivkáč so smotanovou polevou
Foto: helena10

Fajnový, mäkký, šťavnatý koláč. Hrnčekové cesto s makom, s čerstvými slivkami a polevou z kyslej smotany.

Suroviny

Cesto:
1 hrnček (250 ml)
1 KL
1 hrnček (mletý, neochutený)
1,5 hrnčeka
štipka
1 bal.
1/2 KL nastrúhaná
1 hrnček (3,5 %)
1/2 hrnčeka
2 ks
20 ks (čerstvé neprezreté väčšie)
2 PL
1 bal.
Smotanová poleva:
600 g
2-3 PL
Na plech:




Postup

  1. 1

    V miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, soľ, cukry, mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru a následne k nim pridám mlieko, olej, celé vajcia a metličkou riadne premiešam. Nakoniec zamiešam kypriaci prášok.

  2. 2

    Cesto vylejem na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech rozmerov 20 x 35 cm.

  3. 3

    Navrch cesta rukou rovnomerne štedro rozsypem očistené, odkôstkované a na menšie kocky nakrájané slivky. Posypem ich kryštálovým a škoricovým cukrom.

  4. 4

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25-30 minút. Kontrola špajľou. Riaďte sa svojou rúrou.

  5. 5

    Horúci upečený koláč hneď natriem kyslou smotanou rozmiešanou s cukrom. Nechávam vychladnúť.

Diskusia k receptu

farbuska
Koláčik poznám v trochu zjednodušenej verzii (tu je vylepšený ochutenými cukrami a citrónovou kôrou, ale obyčajného cukru dávam iba 3/4 hrnčeka a robím bez polevy) - je veľmi chutný a nenáročný na spracovanie. Odporúčam.
ponter
Chcem sa spýtať, nebude púšťať kyslá smotana na horúcom koláči ? Aký bude potom keď vychladne. Nemám vyskúšané.
helena10
@ponter , nechám riadne vychladnúť, niekedy celú noc v chladničke a potom krájam. Smotana trošku stuhne.
Pekný víkend prajem.🌞





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia