Makový slivkáč so smotanovou polevou
Foto: helena10
Fajnový, mäkký, šťavnatý koláč. Hrnčekové cesto s makom, s čerstvými slivkami a polevou z kyslej smotany.
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček (250 ml) |
|
1 KL |
|
1 hrnček (mletý, neochutený) |
|
1,5 hrnčeka |
|
štipka |
|
1 bal. |
|
1/2 KL nastrúhaná |
|
1 hrnček (3,5 %) |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 ks |
|
20 ks (čerstvé neprezreté väčšie) |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Smotanová poleva: | |
600 g |
|
2-3 PL |
|
Na plech: | |
|
|
|
Postup
-
1
V miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, soľ, cukry, mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru a následne k nim pridám mlieko, olej, celé vajcia a metličkou riadne premiešam. Nakoniec zamiešam kypriaci prášok.
- 2
Cesto vylejem na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech rozmerov 20 x 35 cm.
- 3
Navrch cesta rukou rovnomerne štedro rozsypem očistené, odkôstkované a na menšie kocky nakrájané slivky. Posypem ich kryštálovým a škoricovým cukrom.
- 4
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25-30 minút. Kontrola špajľou. Riaďte sa svojou rúrou.
- 5
Horúci upečený koláč hneď natriem kyslou smotanou rozmiešanou s cukrom. Nechávam vychladnúť.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pekný víkend prajem.🌞