Makový koláč s citrónovou polevou
Foto: anemarka
Sladký, šťavnatý a zároveň osviežujúci. Tento koláčik sa hodí na každú príležitosť.
príprava
na 180 °C
Suroviny
5 ks |
|
100 ml |
|
150 ml |
|
300 g |
|
1 bal. |
|
120 g mletý |
|
6 g |
|
200 g |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
4 PL (podľa chuti) |
|
1 bal. |
|
500 g |
|
Poleva: | |
400 ml |
|
z 1 alebo 2 citrónov |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Na prípravu cesta si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny a postupne pridávame olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mak a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na stredne veľký plech vyložený papierom na pečenie, poprípade vymastený maslom a vysypaný múkou, kto ako rád robí. Pečieme pri telpote 180 °C asi 20-25 min.
- 2
Plnka: Vyšľaháme si v jednej miske smotanu, Smetafix a práškový cukor. V druhej miske si vyšľaháme tvaroh. Potom obe zmesi spojíme krátkym miešaním.
- 3
Keď cesto vychladne, nanesieme naň plnku. Koláčik necháme v chladničke stuhnúť.
- 4
Poleva: Na prípravu polevy si v do hrnca dáme vodu, vyšťavený jeden alebo dva citróny, prisypeme cukor a vanilkový pudingový prášok. Varíme do zhustnutia. Potom ho odstavíme a necháme úplne vychladnúť, občas premiešavame.
- 5
Vyberieme koláčik z chladničky a vylejeme naň vychladnutú polevu. Jemne zarovnáme nožom alebo stierkou. Opäť vložíme do chladničky a po hodine už môžete podávať. Dobrú chuť :)
Tiež makový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem veľmi pekne :)
Bolo to na stredne veľkom plechu :-)