Makový koláč
Makový koláč

Makový koláč bez lepku s hruškami a pohánkou

novalim - fotkanovalim, 9. novembra 2023. Komerčný recept.
Makový koláč bez lepku s hruškami a pohánkou
Foto: novalim

Azda súhlasíte, že na jeseň sa oplatí piecť. Príroda totiž ponúka nespočetné množstvo úžasných plodín, ktoré sa priam pýtajú do voňavých koláčov. Jednou Zobraziť celý popisAzda súhlasíte, že na jeseň sa oplatí piecť. Príroda totiž ponúka nespočetné množstvo úžasných plodín, ktoré sa priam pýtajú do voňavých koláčov. Jednou z nich je aj mak. Táto výživná plodina bohatá na vápnik, železo, horčík, mangán, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a množstvo ďalších pre organizmus cenných látok, je naozaj dobrým pomocníkom aj v bezlepkovom pečení. Presvedčte sa a v kombinácii s hruškami a našou pohánkovou múkou si upečte koláčik podľa nášho receptu.
Zdroj: www.novalim.sk

75 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g mletý
150 g mleté
100 g (+ na vysypanie formy)
150 g
3 ks
100 ml vlažná
600 ml (alebo kravské)
100 g (alebo kokosový olej bez vône + na vymazanie formy)
3 ks
12 g
Na potretie:
 (alebo slivkový)
Na polevu:
200 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Vo väčšej mise vyšľaháme do nadýchanej peny žĺtky s cukrom. Pridáme mletý mak a mandle, pohánkovú múku, kypriaci prášok, roztopené maslo izbovej teploty a vodu. Hrušky umyjeme, ošúpeme, najemno nastrúhame a primiešame do cesta. Nakoniec gumenou varechou zapracujeme aj z bielkov vyšľahaný sneh.

  2. 2

    Väčšiu hlbšiu formu alebo plech s rozmermi asi 25x35 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme a povrch uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 50-60 minút.

  3. 3

    Upečený koláč ešte za horúca potrieme ovocným lekvárom. Na vrch nalejeme čokoládovú polevu, ktorý sme si pripravili rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a potom nakrájame na štvorce. Môžeme ozdobiť čerstvými malinami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia