Makový koláč

Makový koláč bez lepku s hruškami a pohánkou

Autor receptu: novalim

Azda súhlasíte, že na jeseň sa oplatí piecť. Príroda totiž ponúka nespočetné množstvo úžasných plodín, ktoré sa priam pýtajú do voňavých koláčov.* Jednou z nich je aj mak. Táto výživná plodina bohatá na vápnik, železo, horčík, mangán, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a množstvo ďalších pre organizmus cenných látok, je naozaj dobrým pomocníkom aj v bezlepkovom pečení. Presvedčte sa a v kombinácii s hruškami a našou pohánkovou múkou si upečte koláčik podľa nášho receptu.

75 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej mise vyšľaháme do nadýchanej peny žĺtky s cukrom. Pridáme mletý mak a mandle, pohánkovú múku, kypriaci prášok, roztopené maslo izbovej teploty a vodu. Hrušky umyjeme, ošúpeme, najemno nastrúhame a primiešame do cesta. Nakoniec gumenou varechou zapracujeme aj z bielkov vyšľahaný sneh.
  2. Väčšiu hlbšiu formu alebo plech s rozmermi asi 25x35 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme a povrch uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 50-60 minút.
  3. Upečený koláč ešte za horúca potrieme ovocným lekvárom. Na vrch nalejeme čokoládovú polevu, ktorý sme si pripravili rozpustením čokolády a tuku vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a potom nakrájame na štvorce. Môžeme ozdobiť čerstvými malinami.