Makové zemiakovo-pohánkové šúľance

Ivan Klčovský
šéfkuchár hotela Chopok v Demänovskej doline, 29. apríla 2013
Makové zemiakovo-pohánkové šúľance
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
250 g
1 ks
štipka
150 g
podľa chuti
Restované ovocie:
300 g (alebo mrazené)
100 g
100 ml
20 g (na spojenie ovocia zahustenie)




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky uvaríme, prelisujeme alebo postrúhame najemno. Pridáme pohánkovú múku, surové vajce, soľ a zmes zľahka krátko premiešame, aby sa komponenty spojili.

  2. 2

    Z masy vytvoríme dlhé hady, ktoré nakrájame na malé kúsky a rukami vytvarujeme šúľance s veľkosťou malíčka na ruke, ktoré uvaríme v osolenej vode.

  3. 3

    Po uvarení vyberieme šúľance a dáme do nádoby s rozpusteným maslom. Pridáme zomletý mak s cukrom a polejeme restovaným ovocím. Pripravíme ho tak, že všetky prísady spolu podusíme, zalejeme vínom, necháme odpariť a nakoniec zahustíme škrobom.

Diskusia k receptu

jamarlen
robievam varenú pohánku/pre bezlepkáčov/, či jačmenné krúpy s makom a slivkovým lekvárom, alebo sušenými slivkami, no šúľance ma pobavili.
i tak by som prizdobil tými slivkami....
pseudocognac
totok je dobre, mnam. z pohankovej som este nejedla, vyskusam.


ale ich je malo :) sest sulancov ako psovi mucha..to su tie francuzske porcie???
polovacka
Dakujem pan sef kuchar - vyborne jedlo , ak si dobre pamatam 45 r. som nieco take nejedol ( mamka nam robievala rezance s makom ktore som ako chlapec zboznoval )
evanaaa
Aj my sme ich mávali, ale boli menšie a bohato posypané makom, nielen postrašené, dobre pocukrované.Ale nie z pohánky, aj cukor normálny, ale toto je modernejšia podoba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia