Makové vence fotorecept
Foto: cesminaz
Sladké kysnuté vence :-)
porcií
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
200 g |
|
1 bal |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
cca 4,25 dl vlažná |
|
30 g čerstvé |
|
1,5 PL |
|
3 PL (Pekmez) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
kúsok |
|
Na posypanie: | |
1 dl |
|
2 bal |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Do misky dame obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, sol a celé premiešame lyžicou. Potom pridáme spustené maslo, jogurt,3 PL melasy (nemusí byť),1 žltok a droždie rozmiešané vo vode (v 3 dl vlažnej vody rozmiešame droždie s 1 KL cukru). Zvyšnú vlažnú vodu cca 1,25 dl dolievame postupne, ako vypracúvame cesto. Cesto má byť mäkké, čiže od polomäkkého mäkšie :-) Poprášime ho múkou a trochu premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 2-2,5 hodiny. Cesto potrebuje viacej času ,lebo je v tom len 30 g droždia...
-
2
Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme a následne rozválkame do tvaru obdĺžnika hrubky 8mm. Krájatkom na pizzu ho pokrájame na 16 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.
-
3
Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec :-)
-
4
Vence pokladieme na plech s pečiacim papierom a natrieme ich bielkom. Každý veniec potom natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s vanilkovým a hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko :-) Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny.
-
5
Vence sa krásne upiekli :-)
-
6
Ešte horúce, hned ako som ich vybrala z rúry, som ich na vrchu potrela maslom tam, kde nebol mak. Z tejto dávky vyjde 8 väčších vencov.
-
7
Vence sú výborné. Nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom :-)
Prajem vela zdravia, energie a radosti z varesina...-;)!
:-) Dakujem velmi pekne za taky mily komentar.Umelkyňa urcite nie som :-) ,ale v kuchyni sa snažím.Človek sa stále niečo priučí.Tesim sa,ze sa ti moje recepty páčia :-) Prajem tiež vsetko dobré. @Ancicka :-) dakujem