Makové vence fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. apríla 2017 21:56
Ďalšie recepty »
Makové vence (fotorecept)Foto: cesminaz

Sladké kysnuté vence :-)

8 ks
porcií
30 min
na 190 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
1 bal
150 g
100 g
1 ks
cca 4,25 dl vlažná
30 g čerstvé
1,5 PL
3 PL (Pekmez)
Na potretie:
1 ks
kúsok
Na posypanie:
1 dl
2 bal
1-2 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Do misky dame obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, sol a celé premiešame lyžicou. Potom pridáme spustené maslo, jogurt,3 PL melasy (nemusí byť),1 žltok a droždie rozmiešané vo vode (v 3 dl vlažnej vody rozmiešame droždie s 1 KL cukru). Zvyšnú vlažnú vodu cca 1,25 dl dolievame postupne, ako vypracúvame cesto. Cesto má byť mäkké, čiže od polomäkkého mäkšie :-) Poprášime ho múkou a trochu premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 2-2,5 hodiny. Cesto potrebuje viacej času ,lebo je v tom len 30 g droždia...

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme a následne rozválkame do tvaru obdĺžnika hrubky 8mm. Krájatkom na pizzu ho pokrájame na 16 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vence pokladieme na plech s pečiacim papierom a natrieme ich bielkom. Každý veniec potom natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s vanilkovým a hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko :-) Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vence sa krásne upiekli :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúce, hned ako som ich vybrala z rúry, som ich na vrchu potrela maslom tam, kde nebol mak. Z tejto dávky vyjde 8 väčších vencov.

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vence sú výborné. Nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom :-)

    Makové vence (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist