Sladké pečivo

Makové vence (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Sladké kysnuté vence :-)

8 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, sol a celé premiešame lyžicou. Potom pridáme spustené maslo, jogurt,3 PL melasy (nemusí byť),1 žltok a droždie rozmiešané vo vode (v 3 dl vlažnej vody rozmiešame droždie s 1 KL cukru). Zvyšnú vlažnú vodu cca 1,25 dl dolievame postupne, ako vypracúvame cesto. Cesto má byť mäkké, čiže od polomäkkého mäkšie :-) Poprášime ho múkou a trochu premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 2-2,5 hodiny. Cesto potrebuje viacej času ,lebo je v tom len 30 g droždia...
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme a následne rozválkame do tvaru obdĺžnika hrubky 8mm. Krájatkom na pizzu ho pokrájame na 16 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.
  3. Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec :-)
  4. Vence pokladieme na plech s pečiacim papierom a natrieme ich bielkom. Každý veniec potom natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s vanilkovým a hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko :-) Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny.
  5. Vence sa krásne upiekli :-)
  6. Ešte horúce, hned ako som ich vybrala z rúry, som ich na vrchu potrela maslom tam, kde nebol mak. Z tejto dávky vyjde 8 väčších vencov.
  7. Vence sú výborné. Nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom :-)