Makové koláče

Makové rolky

Autor receptu: theflyingbaker

Neviem, ako vy, ale ja mak milujem a vedela by som ho jesť aj bez toho koláča :-D

16
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
  2. Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vareškou vypracujeme lepivé cesto.
  3. Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
  4. Medzitým si pripravíme plnku: bielky s cukrom vyšľaháme nie úplne do tuha a do snehu potom primiešame mletý mak.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu rozvaľkáme na obdĺžnik (30x15 cm), potrieme polovicou makovej náplne, zrolujeme po dlhšej strane a rozrežeme na 8 roliek. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a náplne.
  6. Rolky poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť na teplom mieste.
  7. Medzitým vyhrejeme rúru na 190 ºC, rolky potrieme žĺtkom a pečieme cca 20 minút do zlato-hneda.