Makové koláče
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 27. februára 2021

Foto: Pravda - Ivan Majerský
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 kocka (čerstvé) | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| Maková plnka: | |
| 400 g mletý | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
 Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- 3
 Maková plnka: Zmiešame mletý mak, teplé mlieko, maslo a práškový cukor.
- 4
 Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- 5
 Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Do Stupavy to máš kúsok... :)
ale ja nebývam v Bratislave. Je to dosť ďaleko :)