Makové koláče
Makové koláče

Makové koláče

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 27. februára 2021
Makové koláče
Foto: Pravda - Ivan Majerský
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
3 ks
100 g
200 ml
1 kocka (čerstvé)
1/2 ČL
Maková plnka:
400 g mletý
300 ml
2 PL
 podľa chuti
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Maková plnka: Zmiešame mletý mak, teplé mlieko, maslo a práškový cukor.

  4. 4

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.

Diskusia k receptu

tomas
Dal by som si makový koláčik :)
tomas
@kimlo (1.3.2021 06:55)
ale ja nebývam v Bratislave. Je to dosť ďaleko :)
zizazi
manžel takéto koláčiky miluje, veru vyskúšam, dakujem za recept