Makové koláče
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 27. februára 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
3 ks |
|
100 g |
|
200 ml |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1/2 ČL |
|
Maková plnka: | |
400 g mletý |
|
300 ml |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Maková plnka: Zmiešame mletý mak, teplé mlieko, maslo a práškový cukor.
- 4
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Do Stupavy to máš kúsok... :)
ale ja nebývam v Bratislave. Je to dosť ďaleko :)