Makové pupáky
Maková guba (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor a nadrobíme doň droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi
10 minút, kým nevznikne kvások. Do misy preosejeme múku
so soľou, pridáme cukor, kvások, vajíčko a mlieko. Nakoniec
pridáme roztopené maslo. Cesto vypracujeme, prikryjeme
utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Na pomúčenej doske z vykysnutého
cesta vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na
pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na
180 °C asi 20–25 minút.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme vychladnuté upečené pupáky.
- K opečeným pupákom prilejeme troška teplého mliekoa, dávame pozor na
množstvo, aby sa pupáky nerozmočili.
- Posypeme pomletým makom...
- ...a práškovým cukrom. Ihneď podávame.
|