Makové pupáky

Maková guba (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor a nadrobíme doň droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi 10 minút, kým nevznikne kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, kvások, vajíčko a mlieko. Nakoniec pridáme roztopené maslo. Cesto vypracujeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
  2. Na pomúčenej doske z vykysnutého cesta vytvarujeme valčeky, ktoré pokrájame na menšie kúsky. Kúsky cesta ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20–25 minút.
  3. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme vychladnuté upečené pupáky.
  4. K opečeným pupákom prilejeme troška teplého mliekoa, dávame pozor na množstvo, aby sa pupáky nerozmočili.
  5. Posypeme pomletým makom...
  6. ...a práškovým cukrom. Ihneď podávame.