Lotrinský slaný koláč

Juraj Hruška
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 6. januára 2013
Lotrinský slaný koláč
Foto: Ľuboš Pilc
4 - 6
porcie
3h minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
250 g
125 g
1 ks
50 ml
10 g
Na plnku:
3 ks
2 ks
500 ml
100 g
100 g
100 g
50 ml
20 ml




Postup

  1. 1

    Múku, maslo, žĺtok a vodu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy tak, aby okraje prečnievali.

  2. 2

    Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi desať minút. (Dobré je piecť „naslepo“, napríklad so suchou fazuľou, aby sa cesto nedvíhalo. Po predpečení fazuľu odstránime.) Potom odkrojíme prečnievajúce okraje.

  3. 3

    Žĺtky, vajcia a smotanu vyšľaháme, pridáme nastrúhaný parmezán, osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a korenie. Polovicu plnky dáme na cesto a 8 minút pečieme. Potom pridáme opečenú slaninku aj s druhou časťou plnky a dopekáme 40 minút.

Diskusia k receptu

gabi58
Možno hlúpa otázka, ale vajcia so smotanou po vyšľahaní zhustnú, alebo tá plnka bude tekutá ?
daniela142
Samozrejme pečením vajcia so smotanou stuhnú, vidieť to aj na obrázku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia