Lotrinský slaný koláč
Juraj Hruška
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 6. januára 2013
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 6. januára 2013
Foto: Ľuboš Pilc
4 - 6
porcie
porcie
3h minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cesto: | |
250 g |
|
125 g |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
10 g |
|
Na plnku: | |
3 ks |
|
2 ks |
|
500 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
20 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Múku, maslo, žĺtok a vodu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy tak, aby okraje prečnievali.
- 2
Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi desať minút. (Dobré je piecť „naslepo“, napríklad so suchou fazuľou, aby sa cesto nedvíhalo. Po predpečení fazuľu odstránime.) Potom odkrojíme prečnievajúce okraje.
- 3
Žĺtky, vajcia a smotanu vyšľaháme, pridáme nastrúhaný parmezán, osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a korenie. Polovicu plnky dáme na cesto a 8 minút pečieme. Potom pridáme opečenú slaninku aj s druhou časťou plnky a dopekáme 40 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu