Lotrinský slaný koláč
Juraj Hruška
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 6. januára 2013
executive chef resort hotela Altis v Námestove a člen Gourmet klubu, 6. januára 2013

Foto: Ľuboš Pilc
4 - 6
porcie
porcie
3h minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
| Na cesto: | |
| 250 g |
|
| 125 g |
|
| 1 ks |
|
| 50 ml |
|
| 10 g |
|
| Na plnku: | |
| 3 ks |
|
| 2 ks |
|
| 500 ml |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 50 ml |
|
| 20 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Múku, maslo, žĺtok a vodu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy tak, aby okraje prečnievali.

- 2
Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi desať minút. (Dobré je piecť „naslepo“, napríklad so suchou fazuľou, aby sa cesto nedvíhalo. Po predpečení fazuľu odstránime.) Potom odkrojíme prečnievajúce okraje.

- 3
Žĺtky, vajcia a smotanu vyšľaháme, pridáme nastrúhaný parmezán, osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a korenie. Polovicu plnky dáme na cesto a 8 minút pečieme. Potom pridáme opečenú slaninku aj s druhou časťou plnky a dopekáme 40 minút.

Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu