Lotrinský slaný koláč

Autor receptu: redakcia

4 - 6
porcie
3h minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Múku, maslo, žĺtok a vodu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy tak, aby okraje prečnievali.
  2. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi desať minút. (Dobré je piecť „naslepo“, napríklad so suchou fazuľou, aby sa cesto nedvíhalo. Po predpečení fazuľu odstránime.) Potom odkrojíme prečnievajúce okraje.
  3. Žĺtky, vajcia a smotanu vyšľaháme, pridáme nastrúhaný parmezán, osolíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a korenie. Polovicu plnky dáme na cesto a 8 minút pečieme. Potom pridáme opečenú slaninku aj s druhou časťou plnky a dopekáme 40 minút.