Losos v špenátovej omáčke
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 11. mája 2014

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vody ponúkajú množstvo rýb i živočíchov najrôznejších chutí, farieb a textúr. Nuž neváhajme nazrieť pod rybaciu pokrievku.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 4 filety |
|
| 100 ml |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| 1 ks |
|
| 1/3 buľvy |
|
| 3 ks |
|
| 2 čl |
|
| 1,5 l |
|
| Špenátové velouté: | |
| 1 čl |
|
| 1 ks |
|
| 1 strúčik |
|
| 300 g |
|
|
|
|
|
|
|
| Mešce: | |
|
|
|
| 1 ks |
|
| 120 g |
|
Postup
-
1
Prísady okrem lososa dáme do vody a necháme 15 minút variť, aby voda nasiakla chuť zeleniny a korenia. Vriaci vývar precedíme na porcie lososa a varíme na miernom plameni. Mäso je hotové, keď doň jemne pichneme špajľou a pôjde to bez odporu.
- 2
Špenátové velouté: Na masle zľahka do sklovita speníme nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku. Pridáme špenátové pyré, osolíme podľa chuti, ochutíme korením, rozmixujeme a podľa hustoty môžeme pridať trochu zeleninového vývaru.
- 3
Syrové mešce: Z cesta na jarné závitky vykrojíme 4 štvorce asi 10 x 10 cm. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, do stredu dáme modrý syr a vytvoríme mešce. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry na 180 °C na 10 – 12 minút, kým nezozlatnú.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Nemá špenátové velouté obsahovať múku? aj by sa trocha zmiernila chuť špenátu voči jemnej chuti lososa.
Inak zasa výborný popis!