Losos v špenátovej omáčke

Tomáš Opletal
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 11. mája 2014
Losos v špenátovej omáčke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vody ponúkajú množstvo rýb i živočíchov najrôznejších chutí, farieb a textúr. Nuž neváhajme nazrieť pod rybaciu pokrievku.

4
porcie
20 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

4 filety
100 ml
2 ks
1 ks
1/3 buľvy
3 ks
2 čl
1,5 l
Špenátové velouté:
1 čl
1 ks
1 strúčik
300 g
Mešce:
1 ks
120 g




Postup

  1. 1

    Prísady okrem lososa dáme do vody a necháme 15 minút variť, aby voda nasiakla chuť zeleniny a korenia. Vriaci vývar precedíme na porcie lososa a varíme na miernom plameni. Mäso je hotové, keď doň jemne pichneme špajľou a pôjde to bez odporu.

  2. 2

    Špenátové velouté: Na masle zľahka do sklovita speníme nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku. Pridáme špenátové pyré, osolíme podľa chuti, ochutíme korením, rozmixujeme a podľa hustoty môžeme pridať trochu zeleninového vývaru.

  3. 3

    Syrové mešce: Z cesta na jarné závitky vykrojíme 4 štvorce asi 10 x 10 cm. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, do stredu dáme modrý syr a vytvoríme mešce. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry na 180 °C na 10 – 12 minút, kým nezozlatnú.

Diskusia k receptu

safran
Krásne! meštek ako čerešnička na torte :-)
Nemá špenátové velouté obsahovať múku? aj by sa trocha zmiernila chuť špenátu voči jemnej chuti lososa.
Inak zasa výborný popis!
kukulienka71
Vyzerá to nádherne! aj podľa mňa je velouté s múkou:-) to pod lososom sú nejaké haluštičky? pochutila by som si teda určite!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia