Tradičné zemiakové lokše fotorecept
reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe, 11. novembra 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše. Takto ich robia v Slovenskom Grobe.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich dobre vychladnúť. Najlepšie je uvariť ich deň vopred ako chceme robiť lokše k pečenej husi alebo ku kačici. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
-
2
Pridáme múku, trochu soli a spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme šúľok, nakrájame ho na 6 častí, z nich vytvarujeme malé bochníky. Z každého vyvaľkáme tenkú veľkú placku - lokšu. Musíme pracovať rýchlo, pretože cesto rýchlo redne a potom sa s ním ťažko pracuje. Ak doň dodatočne pridáme múku, síce sa s ním bude pracovať ľahšie, ale lokše budú tvrdé.
-
3
Lokše pečieme z oboch strán na rozpálenej suchej kovovej platni, prípadne nasucho na vhodnej panvici.
-
4
Upečené lokše potrieme tukom. Podávame k pečenej husi alebo kačke alebo ich naplníme podľa chuti – napríklad husacou alebo kačacou pečeňou.
- 5
Lokše môžeme urobiť aj nasladko – s makom a so slivkovým lekvárom.
- 6
Tiež zemiakové lokše:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Mne chutia aj s pečienkou a opraženou cibuľou.