Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Tradičné zemiakové lokše fotorecept

Klaudia a Boris Haškovci
reštaurácia Gurmánsky Grob v Slovenskom Grobe, 11. novembra 2022
Tradičné zemiakové lokše (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše. Takto ich robia v Slovenskom Grobe.

6
porcií
25 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich dobre vychladnúť. Najlepšie je uvariť ich deň vopred ako chceme robiť lokše k pečenej husi alebo ku kačici. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.

    Tradičné zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku, trochu soli a spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme šúľok, nakrájame ho na 6 častí, z nich vytvarujeme malé bochníky. Z každého vyvaľkáme tenkú veľkú placku - lokšu. Musíme pracovať rýchlo, pretože cesto rýchlo redne a potom sa s ním ťažko pracuje. Ak doň dodatočne pridáme múku, síce sa s ním bude pracovať ľahšie, ale lokše budú tvrdé.

    Tradičné zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lokše pečieme z oboch strán na rozpálenej suchej kovovej platni, prípadne nasucho na vhodnej panvici.

    Tradičné zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené lokše potrieme tukom. Podávame k pečenej husi alebo kačke alebo ich naplníme podľa chuti – napríklad husacou alebo kačacou pečeňou.

  5. 5

    Lokše môžeme urobiť aj nasladko – s makom a so slivkovým lekvárom.

  6. 6

Diskusia k receptu

kucharka
Lokše sú ohromná dobrota. A kačka alebo hus sa k nim super hodí :-))
Mne chutia aj s pečienkou a opraženou cibuľou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia