Zemiakové lokše

Lokše

Autor receptu: alica7

Mäkučké lokše môžete naplniť sladkou aj slanou plnkou.

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Vychladnuté ošúpeme, postrúhame najemno alebo prelisujeme. Pridáme 180 g preosiatej múky a soľ. Vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme asi 15 minút postáť.
  2. Ak sa cesto lepí, pridáme múku podľa potreby. Cesto rozdelíme na 9 častí, urobíme z nich guľky, pomúčime a rozvaľkáme do kruhu s priemerom 22 cm a hrúbkou asi 2 mm.
  3. Lokše opečieme na zohriatej panvici nasucho z oboch strán. Panvicu vždy po každej lokši nasucho očistíme od múky. Hotové teplé lokše postupne ukladáme na seba a zvrchu potierame roztopenou masťou.