Zemiakové lokše
Lokše
Autor receptu: alica7
Mäkučké lokše môžete naplniť sladkou aj slanou plnkou.
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Vychladnuté ošúpeme, postrúhame najemno alebo prelisujeme. Pridáme 180 g preosiatej múky a soľ. Vypracujeme elastické cesto, ktoré necháme asi 15 minút postáť.
- Ak sa cesto lepí, pridáme múku podľa potreby. Cesto rozdelíme na 9 častí, urobíme z nich guľky, pomúčime a rozvaľkáme do kruhu s priemerom 22 cm a hrúbkou asi 2 mm.
- Lokše opečieme na zohriatej panvici nasucho z oboch strán. Panvicu vždy po každej lokši nasucho očistíme od múky. Hotové teplé lokše postupne ukladáme na seba a zvrchu potierame roztopenou masťou.