LIPOnáda fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 13. júna 2015
LIPOnáda (fotorecept)
Foto: srnka77

Začali kvitnúť lipy a tie ja skrátka milujem. Po nedávnom úspechu bazovej limonády som nelenila a skúsila to aj s lipou. Najprv som chcela výsledok spomenúť len ako variáciu pôvodného receptu, doma však bolo zhodnotené, že „liponáda“ je ešte lahodnejšia než „bazonáda“, a tak si vraj právom zaslúži svojich vlastných päť minút slávy. Má ich teda mať!
PS: Odporúčajú aj dvaja z dvoch mravcov ;-)

10 minút
príprava

Suroviny

2 hrste
1 ks
2 - 3 PL
3 - 3,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začneme nanajvýš príjemnou aromaterapeutickou činnosťou: v čistom prostredí uchmatneme včielkam zopár lipových kvetov, pričom sa vo vlastnom záujme vyhýbame osobným stretom s usilovnými zberačkami nektáru. Keď sa mňa v zime vírus opýta, čo som robila v lete, tento rok sa veru hanbiť nemusím :)

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do 3,5-litrového pohára vložíme dobré dve hrste sviežich kvetov, pridáme dve až tri polievkové lyžice medu, jeden chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky a pohár doplníme ideálne pramenitou alebo filtrovanou vodou (kto nemá inú možnosť alebo sa cíti istejšie s vodou prevarenou, použije takú – po vychladnutí). Môžeme zľahka premiešať, aby sa med rýchlejšie rozpustil.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme plátenkom, nech obsah dýcha, a pohár postavíme aspoň na 6 až 8 hodín na slniečko (alebo prinajmenšom na okno). Pre intenzívnejšiu chuť môžeme nechať dlhšie, pokojne aj počas celého dňa. Počítame s tým, že na priamom slnku bude proces lúhovania prebiehať podstatne rýchlejšie ako na okne či inom mieste, kam slnko priamo nesvieti.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vylúhovaní precedíme cez sitko alebo rovno cez použité plátenko, citrón vyžmýkame. A pijeme... a pijeme... a pijeme. Na svoje vlastné zdravie! Uchovávame v chlade a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

    LIPOnáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: Lipu môžeme pravdaže skombinovať s ďalšími vhodnými bylinkami alebo aj ovocím – napríklad s bazou (čas kvitnutia sa prelína len pár dní, tak šup-šup!) či materinou dúškou, alebo hoci v trojici lipa-baza-tymian, čo je obľúbená kombinácia na prípravu silne liečivého a mimoriadne chutného čaju. Možností je neúrekom...

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@mezi : Poňatie limonády je rôzne, pričom pôvodne vôbec nebola dosycovaná CO2, veď tradične išlo o praobyčajnú citronádu (citrón, voda, sladidlo). Neskôr sa toto označenie rozšírilo na nápoje na báze riedených ovocných štiav, zvyčajne dosycovaných CO2 (nie kvasených). Dnes sa limonádou označuje pomaly čokoľvek (vrátane kolových nápojov) a vôbec nemusí obsahovať bublinky. Tak či onak, mne ovocné šťavy ani bylinkové výluhy s bublinkami nechutia, vymyslela som si preto tento postup a nejak ten výsledok bolo treba nazvať. Že to nie je pravá limonáda v úzkom zmysle slova? Ani púpavový med nie je med a každému je to jasné, ale nejako sa to volať musí.
Pokiaľ ide o chuť, od čaju (= záparu) sú tieto maceráty úplne inde. Čaju zo sušených kvetov si užijem dosť aj cez zimu, prečo by som teraz nevyužila kvety za čerstva a troška zmeny? Postup, ktorý používam ja, spadá pod rastlinné extrakty a konkrétne sa volá digescia = vylúhovanie rastlinných drog pri vyšších teplotách, ktoré však nesmú prekročiť 50 °C (pri vyšších znamená vyšších ako pri macerácii, kde proces prebieha pri normálnej teplote 15 – 20 °C); pri digescii sa zvyčajne extrahuje pri teplote 35 – 40 °C (takéto zahriatie obsah v pohári prirodzene dosiahne na slnečnom mieste), pričom dĺžka exktrakcie je najmenej polhodiny, najviac 24 hodín. Takže tak.
A že to nevyskúšaš tiež? To je v poriadku, je to predsa tvoja vec. Ak sa mne niečo pozdáva a považujem to za hodné nasledovania alebo otestovania, rada sa nechám inšpirovať. Ak ma to nezaujme, neriešim to a spravím si po svojom – až také je to jednoduché ;-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Liponáda môže byť fajn, chuťovo aj pre zdravie, ale lipa sa používa hlavne na potenie počas choroby, takže neviem, či je vhodná keď sú vonku horúčavy.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@srnka77 , to nebola z mojej strany zlá kritika, len som zauvažovala :-), aj ja robím výluhy, najradšej mám mätový s citrónom, ale viem, že všetky bylinky sú zdravé a dobré, mám uložený aj ten tvoj :-)
1x srnka77