Lieskovo-orieškové tyčinky fotorecept

gabculka - fotkagabculka, 16. marca 2013
Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept)
Foto: gabculka

Raz som minula neskutočné množstvo peňazí na "kartičky" Radosť z pečenia, no aj napriek môjmu predsavzatiu na začiatku, že ak sa mi recepty nebudú páčiť, tak to prestanem odoberať som až do konca neprestala a mám asi 7 plných zakladačov receptov, ktoré sú pre mňa neskutočnou inšpiráciou. Väčšina receptov je výborných a toto je jeden z nich.

22
porcií
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
5 dl
1 kocka
1/2 ČL
1 dl
13 dl
Náplň:
3 dl
125 g
2 ks
Ďalšie suroviny:
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto dáme do pekárničky a necháme ju za nás pracovať, alebo spravíme kysnuté cesto klasickým spôsobom.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a trošku ešte premiesime.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochník rozdelíme na 2 časti. V pôvodnom recepte sa pracovalo len s jedným bochníkom, no mne sa zdalo cesta dosť, preto som si to rozdelila.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochník si rozvaľkáme na obdĺžnik cca 20 x 30 cm a potrieme ho 1/2 plnky, ktorú si pripravíme zmiešaním posekaných lieskovcov s maslom. Oriešky potom ešte posypeme so škoricovým cukrom.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obdĺžnik prehneme na 1/2 a ponaťahujeme ho trochu do strán aby bol ešte trochu dlhší.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravený obdĺžnik nakrájame na cca 2 cm široké pásiky

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rezy potom stočíme do špirály a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Opakujeme aj s truhým bochníkom.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keďže mne sa to zdalo veľmi dlhé, ja som si ešte tyčinky poprekrajovala na 1/2 a nechala som ich cca 30 minút kysnúť. Vykysnuté potrieme vajíčkom a dáme do rúry piecť cca na 180 stupňov asi na 8-10 minút.

    Lieskovo-orieškové tyčinky (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slovenská kuchyňa, Na sladko, Kysnuté cestá

Diskusia k receptu

ubka
Krásne sa Ti vydarili:-)) inšpirovala si ma vyskúšam tiež :-))
gabculka
Odporúčam, je fakt výborný, cesto je ako páperko. Je menej sladký, takže ak máte radi sladšie, tak treba pridať viac cukru. My až tak veľmi sladké nemusíme...
afataga
vyzeraju vyborne, mas asi vacsiu DP, mne sa zmesti len 8 dl muky, je to 0,5kg
gabculka
Ja v mojej urobím aj z 1 kg múky, ale množstvo si môžeš upraviť podľa tvojej DP.
sisuk
krásne pečivko! Ďakujem za inšpiráciu, vyskúšam
tiginko
krásne sú, mám rada lieskové orechy v koláčoch
neposed
toto som si kupovala kedysi v pekarni, chutilo to fantasticky, boli s rozlicnymi plnkami, kakaova, makova, aj orieskova, neskor sa zmenila kvalita a nakoniec pekaren zavreli. Velmi ma tento recept potesil, dakujem.
orchidea
@gabculka - pri čítaní úvodných riadkov, som sa musela pousmiať, lebo aj ja som odoberala kartičky tej zbierky čo ty, ale naplnila som len dva zakladače a zbierku som zrušila, nebola som s receptami až tak spokojná...tento recept veru medzi mojimi nemám...:( ešte že ty si v zbierke pokračovala a mohla si taký dobrý recept pridať na "varechu". Krásne sú tie tyčinky. Určite ich vyskúšam... ukladám si recept, ďakujem.
gabculka
@orchidea - ja som fakt s tými receptami spokojná. Určite som ešte nevyskúšala všetky - veď je ich tam neskutočné množstvo, niektoré asi ani skúšať nebudem, lebo ma neoslovili, no tie čo som skúšala až na 1 recept všetky sa mi páčili. Postupne ako budem piecť pre moju rodinu - čo robím často :), budem ich sem pridávať :)
lucek82
snazim sa to spravit ale nechapem kolko je 13 dcl hladkej muky...
gabculka
Do odmerky na tekutiny treba nasypať múku a tak odmerať 13 dcl.