Foto: gabculka
Raz som minula neskutočné množstvo peňazí na "kartičky" Radosť z pečenia, no aj napriek môjmu predsavzatiu na začiatku, že ak sa mi recepty Zobraziť celý popisRaz som minula neskutočné množstvo peňazí na "kartičky" Radosť z pečenia, no aj napriek môjmu predsavzatiu na začiatku, že ak sa mi recepty nebudú páčiť, tak to prestanem odoberať som až do konca neprestala a mám asi 7 plných zakladačov receptov, ktoré sú pre mňa neskutočnou inšpiráciou. Väčšina receptov je výborných a toto je jeden z nich.
porcií
na 180 °C
Suroviny
|
|
100 g |
|
5 dl |
|
1 kocka |
|
1/2 ČL |
|
1 dl |
|
13 dl |
|
Náplň: | |
3 dl |
|
125 g |
|
2 ks |
|
Ďalšie suroviny: | |
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto dáme do pekárničky a necháme ju za nás pracovať, alebo spravíme kysnuté cesto klasickým spôsobom.
-
2
Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a trošku ešte premiesime.
-
3
Bochník rozdelíme na 2 časti. V pôvodnom recepte sa pracovalo len s jedným bochníkom, no mne sa zdalo cesta dosť, preto som si to rozdelila.
-
4
Bochník si rozvaľkáme na obdĺžnik cca 20 x 30 cm a potrieme ho 1/2 plnky, ktorú si pripravíme zmiešaním posekaných lieskovcov s maslom. Oriešky potom ešte posypeme so škoricovým cukrom.
-
5
Obdĺžnik prehneme na 1/2 a ponaťahujeme ho trochu do strán aby bol ešte trochu dlhší.
-
6
Takto pripravený obdĺžnik nakrájame na cca 2 cm široké pásiky
-
7
Rezy potom stočíme do špirály a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Opakujeme aj s truhým bochníkom.
-
8
Keďže mne sa to zdalo veľmi dlhé, ja som si ešte tyčinky poprekrajovala na 1/2 a nechala som ich cca 30 minút kysnúť. Vykysnuté potrieme vajíčkom a dáme do rúry piecť cca na 180 stupňov asi na 8-10 minút.
Diskusia k receptu