Letná bezlepková grilovačka
Foto: novalim
Ku každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na
oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, Zobraziť celý popisKu každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na
oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, upečiete podlesník z kyslej kapusty, zemiakov a našej univerzálnej zmesi
Promix UNI, a k tomu vám naservírujeme svieži jablkovo-zelerový šalát s chrumkavými vlašskými orechmi na masle. Čo vy na
to? Dáte sa do toho? Dobrú chuť!
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na špízy: | |
600 g |
|
200 g |
|
asi 150 ml |
|
|
|
(sušené alebo čerstvé) |
|
|
|
Na podlesník: | |
3 ks veľké (surové nastrúhané) |
|
3 ks veľké (uvarené nastrúhané) |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 hrsť |
|
1/4 ČL |
|
|
|
|
|
|
|
opečená |
|
posekaná |
|
Na šalát: | |
2 ks veľké |
|
2 stonky |
|
200 g redší |
|
1 hrsť (nahrubo nasekané) |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Panenku nakrájame na väčšie kocky, slaninu na prúžky a striedavo ich napichujeme na špajdle. V miske zmiešame olivový olej, trochu citrónovej šťavy a oregano. Touto zmesou špízy ponatierame, uložíme na tanier a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chladničke marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.
- 2
Kým sa mäso marinuje, pripravíme si podlesník. V mise zmiešame uvarené a surové najemno nastrúhané zemiaky. Pridáme vajce, Promix UNI, prelisovaný cesnak, majorán, rascu a kyslú kapustu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a dôkladne premiešame. Na papierom vystlaný plech s rozmermi 20 x 25 cm rozotrieme zemiakovú zmes v rovnomernej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata približne 30 minút. Na konci pečenia môžeme prepnúť rúru na grilovací režim a podlesník 5 minút ešte zvrchu zapiecť do chrumkava. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnúť, posypeme opečenými kúskami slaniny a posekanou pažítkou.
- 3
Na šalát si jablká aj so šupkou nakrájame na mesiačiky. Tieto potom postrúhame na jemné prúžky a ihneď zmiešame s jogurtom. Pridáme umytý a na malé kúsky nakrájaný zeler. Veľmi jemne osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme vlašské orechy a ešte teplé ich poukladáme na vrch šalátu.
- 4
Špízy pred grilovaním vytiahneme z chladu a necháme zohriať na izbovú teplotu. Grilujeme z každej strany do ružova na miernej teplote, aby sa prepiekli aj zvnútra, ale ostali šťavnaté. Ugrilované necháme chvíľu postáť na drevenom lopári a potom osolíme.
- 5
TIP: K tomuto jedlu sa výborne hodí aj grilovaná zelená špargľa.
Tiež špízy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu