Černicový koláč
Černicový koláč

Lesné černice pod snehom

helena10 - bez fotkyhelena10, 2. septembra 2022
Lesné černice pod snehom
Foto: helena10

Ďalší fajnový koláč z nazbieraných čerstvých lesných černíc.

Suroviny

Černicová zmes:
1,5 l lesné čerstvé
2 PL
1 bal. (v prášku)
Cesto:
3 ks
1 hrnček (250 ml)
1 hrnček
1/4 hrnčeka
250 g
2 hrnčeky
1 bal.
štipka
1 PL nastrúhaná
Sneh:
3 ks
3 PL
1/2 bal.
1 PL
Na plech:
 na vymastenie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravím černicovú zmes. Polovicu lesných černíc popučím a potom všetky černice premiešam s cukrom aj karamelovým práškovým pudingom. Nechám bokom.

  2. 2

    Na cesto trochu vyšľahám na nízkych otáčkach žĺtky s cukrami (netreba do peny). Prilejem olej, mlieko, tvaroh a krátko prešľahám. Nakoniec pridám po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Prisypem nastrúhanú citrónovú kôru, vymiešam. Cesto je husté.

  3. 3

    Pripravené cesto rozotriem na papierom na pečenie vyložený plech 24 x 34 cm. Boky vymastím tukom a posypem múkou.

  4. 4

    Dám predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 175-180 stupňov. Riaďte sa svojou rúrou.

  5. 5

    Po 10 minútach vyberiem plech z rúry a na cesto rozložím pripravenú černicovú zmes.

  6. 6

    Opätovne vložím do rúry a pri nezmenenej teplote pečiem cca 10-12 minút.

  7. 7

    Medzitým vyšľahám tuhý sneh z bielkov, cukrov a citrónovej šťavy.

  8. 8

    Cesto vyberiem z rúry, špajľou skontrolujem ako je upečený koláč. Natriem na černice tuhý bielkový sneh a znížim teplotu v rúre na 160 stupňov. Koláč vyberiem z rúry, keď je sneh zapečený.

  9. 9

    Koláč nakrájam až po dôkladnom vychladnutí.

Diskusia k receptu

haji
Další pěkný receptík, udivuješ mě černicemi z lesa - milá možnost/sklizeň. Skvělé foto!
helena10
@haji , srdečná vďaka. Už mám zase nazbierané lesné černice... Predvarila som si lekvár (do večera má oddych na balkóne) a možno upečiem aj niečo sladké.😉🤗





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia