Černicový koláč
Černicový koláč

Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta

novalim - fotkanovalim, 21. septembra 2023. Komerčný recept.
Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta
Foto: novalim

Ešte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli tento krehký a Zobraziť celý popisEšte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli tento krehký a šťavnatý tart. Jednoducho pripravené domáce lístkové cesto bez lepku z našej zmesi Promix UNI sme vyplnili lahodným ricottovo-vanilkovým krémom a černicami. Posypaný opraženými pistáciovými orechmi chutil naozaj neodolateľne. Čo poviete, skúsite náš dnešný recept?
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
30 (+ chladenie cest minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Na lístkové cesto:
125 g
125 g
125 g studené
štipka
Na krém:
200 g (alebo krémový tvaroh)
300 g
2 bal.
1 bal. (v prášku)
2 PL
Na dokončenie:
150 g
1 ks (na potretie)
1-2 PL nesolené lúpané
 (na posypanie)
 lístky (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).

  2. 2

    Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formy na tarty kruh. Cesto prenesieme do tartovej formy (my sme použili formu s odnímateľným dnom a s priemerom 25 cm). Zo zvyšného cesta ušúľame dva dlhé pásiky a prepletené ich uložíme po okrajoch do formy.

  3. 3

    Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Rozotrieme ho na cesto a na jeho povrch poukladáme umyté a osušené černice. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Tart pečieme do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.

  4. 4

    Po upečení necháme vychladnúť, posypeme na sucho opraženými a nasekanými pistáciovými orechami a práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia