Černicový tart z bezlepkového lístkového cesta
Foto: novalim
Ešte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli
tento krehký a Zobraziť celý popisEšte stále tu je leto a my sa letných ovocných koláčov nevieme nabažiť. Zo zásob nazbieraných lesných černíc sme si upiekli
tento krehký a šťavnatý tart. Jednoducho pripravené domáce lístkové cesto bez lepku z našej zmesi Promix UNI sme vyplnili
lahodným ricottovo-vanilkovým krémom a černicami. Posypaný opraženými pistáciovými orechmi chutil naozaj neodolateľne.
Čo poviete, skúsite náš dnešný recept?
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na lístkové cesto: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g studené |
|
štipka |
|
Na krém: | |
200 g (alebo krémový tvaroh) |
|
300 g |
|
2 bal. |
|
1 bal. (v prášku) |
|
2 PL |
|
Na dokončenie: | |
150 g |
|
1 ks (na potretie) |
|
1-2 PL nesolené lúpané |
|
(na posypanie) |
|
lístky (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- 2
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formy na tarty kruh. Cesto prenesieme do tartovej formy (my sme použili formu s odnímateľným dnom a s priemerom 25 cm). Zo zvyšného cesta ušúľame dva dlhé pásiky a prepletené ich uložíme po okrajoch do formy.
- 3
Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Rozotrieme ho na cesto a na jeho povrch poukladáme umyté a osušené černice. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Tart pečieme do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.
- 4
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme na sucho opraženými a nasekanými pistáciovými orechami a práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.
Tiež Černicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu