Černicový koláč

Lesné černice pod snehom

Autor receptu: helena10

Ďalší fajnový koláč z nazbieraných čerstvých lesných černíc.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravím černicovú zmes. Polovicu lesných černíc popučím a potom všetky černice premiešam s cukrom aj karamelovým práškovým pudingom. Nechám bokom.
  2. Na cesto trochu vyšľahám na nízkych otáčkach žĺtky s cukrami (netreba do peny). Prilejem olej, mlieko, tvaroh a krátko prešľahám. Nakoniec pridám po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Prisypem nastrúhanú citrónovú kôru, vymiešam. Cesto je husté.
  3. Pripravené cesto rozotriem na papierom na pečenie vyložený plech 24 x 34 cm. Boky vymastím tukom a posypem múkou.
  4. Dám predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 175-180 stupňov. Riaďte sa svojou rúrou.
  5. Po 10 minútach vyberiem plech z rúry a na cesto rozložím pripravenú černicovú zmes.
  6. Opätovne vložím do rúry a pri nezmenenej teplote pečiem cca 10-12 minút.
  7. Medzitým vyšľahám tuhý sneh z bielkov, cukrov a citrónovej šťavy.
  8. Cesto vyberiem z rúry, špajľou skontrolujem ako je upečený koláč. Natriem na černice tuhý bielkový sneh a znížim teplotu v rúre na 160 stupňov. Koláč vyberiem z rúry, keď je sneh zapečený.
  9. Koláč nakrájam až po dôkladnom vychladnutí.