Černicový koláč
Lesné černice pod snehom
Autor receptu: helena10
Ďalší fajnový koláč z nazbieraných čerstvých lesných černíc.
Postup
- Najprv si pripravím černicovú zmes. Polovicu lesných černíc popučím a potom všetky černice premiešam s cukrom aj karamelovým práškovým pudingom. Nechám bokom.
- Na cesto trochu vyšľahám na nízkych otáčkach žĺtky s cukrami (netreba do peny). Prilejem olej, mlieko, tvaroh a krátko prešľahám. Nakoniec pridám po častiach múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Prisypem nastrúhanú citrónovú kôru, vymiešam. Cesto je husté.
- Pripravené cesto rozotriem na papierom na pečenie vyložený plech 24 x 34 cm. Boky vymastím tukom a posypem múkou.
- Dám predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 175-180 stupňov. Riaďte sa svojou rúrou.
- Po 10 minútach vyberiem plech z rúry a na cesto rozložím pripravenú černicovú zmes.
- Opätovne vložím do rúry a pri nezmenenej teplote pečiem cca 10-12 minút.
- Medzitým vyšľahám tuhý sneh z bielkov, cukrov a citrónovej šťavy.
- Cesto vyberiem z rúry, špajľou skontrolujem ako je upečený koláč. Natriem na černice tuhý bielkový sneh a znížim teplotu v rúre na 160 stupňov. Koláč vyberiem z rúry, keď je sneh zapečený.
- Koláč nakrájam až po dôkladnom vychladnutí.