Leporelo sendvič s hovädzími hoblinkami fotorecept
Foto: sracz
K stolu, aj do prírody! Pre gazdiniaka, no týmto variantom „obloženého chlebíka“ sa zavďačíte aj deťom; dokonca aj tým, ktoré do jedenia musíte Zobraziť celý popisK stolu, aj do prírody! Pre gazdiniaka, no týmto variantom „obloženého chlebíka“ sa zavďačíte aj deťom; dokonca aj tým, ktoré do jedenia musíte „prosiť“. Druh mäsa a finálnu úpravu si môžete voliť podľa vlastných chutí, obsahu komory, či špajze, ktorý Vám práve zavadzia vo voľnom pohybe po kuchyni. Jeden z množstva technologických krokov je však podmienkou obmedzujúcou a zároveň nutnou: použitý druh mäsa je potrebné, pred jeho následnou úpravou, trpezlivo dôkladne pokrájať na jemné „slížiky“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g |
|
5-6 PL (alebo slnečnicový) |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
1-2 ks väčšia |
|
Na dokončenie: | |
podľa potreby (alebo žemle, bagetka, veka) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
v podstate je to všetko, čo som na prípravu týchto raňajok potreboval; chýbajú tam iba variabilné prvky na dokončenie sendvičov, ktoré si zostavíte podľa chutí jednotlivých členov Vašich ctených rodín
-
2
z kúpeného kúska hovädzej roštenky som odstránil časti, ktoré „nelahodili mojemu oku”, umyl ho pod tečúcou studenou vodou, osušil a následne pokrájal na takéto „tenkie rezančoke”
-
3
v panvici som rozohrial 2÷3 PL kukuričného oleja, ale vhodný je aj slnečnicový, či mix-rastlinný, na ktorom som zo 3÷4 minútky prudko orestoval pokrájané mäso, než sa postupne „pozaťahovalo” a na záver ho „korunoval” 1÷2 PL masla; priebežne som očistil a pokrájal väčšiu žltú cibuľu (pri pokuse # 2, jej ∑ zväčším minimálne „dupľom”, lebo po orestovaní, vložená v komplexe sendviča, chutí úžasne)
-
4
orestované mäso so „zakvapkal” Worcester_sósom (Worcestershire sauce), premiešal, „okoštoval” a až teraz dochutil čerstvo mletým čiernym korením a soľou; po opätovnom ochutnaní
-
5
som ho povyberal na pomocný tanier a odložil do vyhriatej rúry, aby ostalo teplé; na druhej panvici, opäť s 2÷3 PL oleja som orestoval cibuľu pokrájanú asi na 5 mm hrubé „mesiačiky”, ktorú som vo „finále”
-
6
opäť „nadstavil” 1÷2 PL masla; nech Vás, prosím, nepohoršuje zlato-hnedá farba cibule, na jazyku i v „pusinke” Vás prekvapí príjemným „šmakom”
-
7
nuž a polotovary mám prakticky hotové a môžem „kompletovať gazdiniakov sendvič”; krajce chleba (kto má chuť, môže si ich opiecť v hriankovači, alebo na suchej panvici) som ponatieral majonézou,
-
8
na jeden krajec rozložil orestované teplé kúsky mäsa (boli uložené vo vyhriatej rúre),
-
9
na neho orestovanú cibuľu,
-
10
„zadekľoval” druhým krajcom, ozdobil halúzkou petržlenovej vňate, to kvôli Vám, aby výsledné dielo lahodilo aj oku a dobrú chuť!
-
11
a komu sa nechce skladať takéto „leporelo”, naloží si obsahy panvíc „per partes” na tanier a zje všetko pomocou vidličky, ako ja „gádžo spod Šibenej hory v Košiciach”; ale starostlivé manželky a mamičky zvlášť sa ešte chvíľku môžu pohrať s listami romain šalátu, či rukolou, majonézou, kečupom, tatárskou omáčkou, alebo plnotučnou horčicou „Liptov” a pre svojich miláčikov a deťúrence poskladať netradičné raňajky, či občerstvenie na chalupe, chate i v prírode podľa vlastnej fantázie a chutí „kostovníkov a hladošov“.
-
12
dnes Vám posielam pozdrav z Peorie s večerným pohľadom na naše ruže odfotené pomocou blesku.
Diskusia k receptu