Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. augusta 2013
Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept)
Foto: sracz

Nie som dva razy „rybový“ (ryby najradšej jem, keď som už najedený), ale z akéhosi vnútorného popudu som sám sebe dal slovo, že „okoštujem“ Zobraziť celý popisNie som dva razy „rybový“ (ryby najradšej jem, keď som už najedený), ale z akéhosi vnútorného popudu som sám sebe dal slovo, že „okoštujem“ každú rybu, ku ktorej sa „dostanem“! V názve môjho rcp je druh (druhým je Porgy Sheephead, vertikálne pruhovaný) s jemným mäsom a veľkými kosťami. Loví sa v Atlantiku medzi Massachusetts a South Carolina. Dorastá do 450 mm, s hmotnosťou ~2 000 g. Moje krajšie JA si „chystá figúru pre bikini“ tak som bol ňou, za podporu, morálne i naturálne krásne „odmenený“!

2
porcie
12 minút
príprava
12 minút
na 215 °C

Suroviny

985 g
2 - 3 PL
podľa potreby
podľa potreby
1 PL
1 PL
1 ks
1 halúzka
3 halúzky
1 ks
Príloha:
1 ks
1 ks
10 - 12 halúzok
podľa potreby
podľa potreby
2 - 3 PL
2 - 3 PL
4 - 6 ks
Zálievka (Italian herb dressing):
175 ml
3 PL
3 ČL
3 ČL
3 ČL
podľa potreby
podľa potreby

Postup

  1. 1

    všetko pekne „po ruke“, nech nemusím za každou drobnosťou „lietať“ medzi kuchyňou a komorou; na šťastie, dnes toho až tak veľa nie je!!!

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Porgy Scup (Pagre commum fr., Sackbrasse nem., Pagro tal., Pargo span., Yoroppa-madai jap. Pridávam tým, ktorí radi cestujú a chceli by si aj na tejto rybe pochutnať) dôkladne vizuálne a čuchom skontrolujem, v prípade i tej najmenšej pochybnosti, neriskujem zdravie a radšej sa jej „zbavím“!„Čisté“ oko a príjemná vôňa poukazujú na čerstvosť každej ryby!

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rybu, „bársakú“, pretože takto na rýchlo pečeného môžete pripraviť aj pstruha či lososa, …, „zbavíme“ očí, dobre poumývame a dočistíme pod tečúcou studenou vodou,

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odstránime všetky plutvy; pozor, horná a dolná sú veľmi tvrdé a ostré (oveľa viac ako napr. u nášho ostrieža), vzápätí opäť umyjeme pod studenou tečúcou vodou, necháme odkvapkať a do sucha povytierame kuchyňským papierovým obrúskom

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pripravíme si voňavú „výstelku“: 2÷3 ~ 100 mm kúsky stonkového zeleru, 2÷3 halúzky čerstvej petržlenovej vňate, 1 halúzku čerstvého tarragonu_estragtonu (ostal mi ešte z gratinovanej hrebeňovky a zvyšok som už nechal vysušiť), zostavíme do „valčeka“ a konce zarovnáme nožom; koliesko ~ 6 mm čerstvého citróna a 1 PL čerstvého masla

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    elektrickú rúru som vyhrial na 215 °C/425 °F. Porgy_Scup (aj Sheephead) má veľmi malú brušnú dutinu, ale „šikovnému šťastie praje“ a určite sa Vám ju podarí vymazať olivovým olejom, vysoliť, oMČeK_ovať a prstami jemne vysypať bulharským korením na ryby (alebo čubricou či „iba“ sušeným majoránom); potom vyplniť zeleným „valčekom“, kolieskom citróna a ½ PL masla; rybu uložíme na pekáč, pokvapkaný troškou olivového oleja, nezabudneme jemne osoliť a oMČeK_ovať aj jej povrch, na ktorý uložíme aj kocky zo ¼ PL masla; „komplet“ vložíme na 12´do vyhriatej rúry, v „polčase“ rybku šikovne otočíme na neopečenú stranu, vzápätí opäť jemne osolíme, oMČeK_ujeme a rozložíme kocky poslednej ¼ masla

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a teraz je čas na prípravu veľmi jednoduchej prílohy; samozrejme veľkí „papkáči“ si môžu prílohu zvoliť podľa vlastného vyberu {trebárs zamiakové hranolčeky, či „pyré“}

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na dve porcie budeme potrebovať ½ hlávky ľadového (alebo Romano) šalátu, ~ ¼ menšej červenej cibule (pokrájanej na kolieska), lístočky z 10÷12 halúzok čerstvej petržlenovej vňate, štipku soli, štipku čerstvo MČK a 2 PL talianskej zálievky (dressing_u, uvádzam v ingredienciách, zvyšok udržiavame v chladničke); rukami jemne premiešame, posypeme 2÷3 PL hoblín tvrdého syra (ja som mal parmeggiano regiano) a hotovo; kto „ľúbi“, môže si do tohoto šalátu pridať ¼ mrkvy postrúhanej na hrubo, prípadne aj pár vykôstkovaných olív a za hrsť studených krutónov

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rybka je upečená, šalát namiešaný, môžeme ich poukladať na oválny servírovací tanier a ozdobiť ⅛_mi zrelých čerstvých marhúľ, ktoré „fajnovo“ doplnia lahodnú chuť jemného voňavého rybieho mäska

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a toto ostane z ryby, ak ste ju dobre pripravili a „kostošom“ naozaj chutilo; vtedy je kuchár šťastím bez seba, nos má „do vysoka“ a cíti sa byť „dekorovaný“ Radom Zlatej Varešky!!!

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ako som sa bol „predstavil“ v úvode, najradšej jem rybu, keď som už sýty; tentoraz to bol hoväddzí „brisket“ à la slabinka či špička (sľúbil som Vám obrázok)

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a zajedali smE ich bagetkami à la @pusta posypanými (z prava do ľava) ľanovými zrnkami, sezamovými semienkami, hrubou morskou soľou a mandľami; rozrezanými na ½, hornú sme prikusovali a spodnú namáčali „vof sóse“ alias v omáčke = „bars fajne“, veľmi pekne Ti Ibolyka milá obaja ďakujeme, nikomu inému sme nedali, lebo sme „Pištovia egoistovia“!!!

    Lahodná rybka - Porgy Scup - s ľadovým šalátom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tinca
@sracz Ferko ja na rozdiel od teba ryby môžem, aj každý druhý deň, fajný rcp len ja by som vynechala tú podravku, stačia bylinky ktoré si pridal, aby vynikla chuť rybky. krásne foto,aj tá špička je ukážková. A pozor na pláži s tou figúrou ,aby to tvoje krajšie ja o teba neprišlo :)
izabella929
@sracz..rybky sú skvelé a chutné...) tvoja je úplne vydarená a super pripravená...sme sa asi dnes dohodli, lebo aj ja mám na obed úžasne fajnú rybku.-)))labužník...
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tak toto je receptík na *****.
taký nepríjemný deň som dnes mala...našinec však sa za svet nebude sťažovať, priateľ môj - nikdy, keby čo bolo!!!
otvorím tvoj recept - a tak nádherne si ma rozosmial :D :D :D, že mám špičkovo super dobrú náladu, opäť sa rozžiarilo slnko nado mnou. vdaka za to :-))))))
to je aj dôvod, prečo tak rada čítam tvoje rp a komentíky.
bars dobre ste urobili s tvojou drahou polovičkou - treba byť aj " Pištovia egoisti"
srdečne Vás pozdravujem oboch do ďalekej Iowy a dakujem obom :-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tie moje Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami sa ti nádherne vydarili.
dakujem ti.
frezia68
Nuž ryby akosi nemusím,ale ak ma hlad prinúti a ponúkneš ma takou porciou,asi neodmietnem,lebo servis lákavý a pripravený s dávkou lásky :-)))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha