Kelová polievka
Kelová polievka

Ľahká kelovica s údenou morčacinou fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. októbra 2019
Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept)
Foto: sracz

Určite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri šporáku. Východiskom je vždy výber kvalitných surovín. Väčšinom ČDD (Čo Dom Dá). Ja som mal v chladničke veľké údené „lýtko“ z moriaka, ktoré je samo o sebe suchšie, ale keď ho umne doplníte trebárs v polievke dnes predstavovanej, víťazstvo je isté! Nesolil som, kurací vývar a hlavne údený morčací „budzogáň” boli dostatočne slané!

4÷6
porcie

Suroviny

2-3 PL (olivový)
1 ks žltá väčšia
1 ks hrubostenná
6-7 strúčikov
10-12 ks (tuscano kale)
podľa chuti
1 800-2 500 ml
2-3 KL (alebo citrónová šťava)
620-650 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencií nie je až tak veľa, príprava rýchla, jednoduchá a postup je zrejmý už z pohadu na algoritmus postupu jednotlivých obrázkov. Ale aj tak aspoň pre kľudný spánok a pohladenie duše.

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sťa poriadkumilovný „gazdiniak“, všetko vopred pripraviť, umyť a pokrájať! Cibuľu na malé, max. 5 mm kocky, strúčiky cesnaku na tenké plátky, červenú „mäsitú“ papriku pozdĺž a následne aj naprieč na 12-15 mm pásiky, z listového kelu vyrezať silné „nervy“ a pokrájať na dlhšie, 3-5 mm široké pásiky.

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno hrnca naliať olej, preložiť pokrájanú cibuľu, kapiu i cesnak, premiešať a podusiť až všetko zmäkne.

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokropiť octom (množstvo si zvoľte podľa Vašich zvykov, ja som mal tunajší iba 5%, ale môžete ho nahradiť aj citrńovou či limetkovou šťavou), premiešať a

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz pridať aj pokrájaný listový kel (nero di Toscana, nazývaný tiež lacinato kale, ani slovenským hlávkovým nič nepokazíte), čerstvo mleté čierne korenie a

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po opätovnom premiešaní zaliať kuracím vývarom (ja som mal „kúpenský“, ale ak máte domáci, aj hovädzí, či zeleninový, alebo z húb, kocku /y/ bujóny prevarené vo vode, tak použite niektorý z nich; pre „regulovčíkov“ štíhlej línie postačí aj horúca voda) a nechať polievku variť.

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým pokrájať údené mäso na úhľadné kocky, kosti použijete trebárs do fazuľovice a

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po kontrole variacej sa polievky,

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ich pridať do nej. Teraz už stači len nechať „zladiť“ teplotu a „à voila“.

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dielo sa podarilo, môže sa podávať na stôl. Alebo ako žoviálne hovoria Taliani: „Tutti a tavola a mangiare”, všetci k stolu a jesť!

    Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: