Ľahká kelovica s údenou morčacinou fotorecept
Foto: sracz
Určite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri Zobraziť celý popisUrčite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri šporáku. Východiskom je vždy výber kvalitných surovín. Väčšinom ČDD (Čo Dom Dá). Ja som mal v chladničke veľké údené „lýtko“ z moriaka, ktoré je samo o sebe suchšie, ale keď ho umne doplníte trebárs v polievke dnes predstavovanej, víťazstvo je isté! Nesolil som, kurací vývar a hlavne údený morčací „budzogáň” boli dostatočne slané!
porcie
Suroviny
2-3 PL (olivový) |
|
1 ks žltá väčšia |
|
1 ks hrubostenná |
|
6-7 strúčikov |
|
10-12 ks (tuscano kale) |
|
podľa chuti |
|
1 800-2 500 ml |
|
2-3 KL (alebo citrónová šťava) |
|
620-650 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ingrediencií nie je až tak veľa, príprava rýchla, jednoduchá a postup je zrejmý už z pohadu na algoritmus postupu jednotlivých obrázkov. Ale aj tak aspoň pre kľudný spánok a pohladenie duše.
-
2
Sťa poriadkumilovný „gazdiniak“, všetko vopred pripraviť, umyť a pokrájať! Cibuľu na malé, max. 5 mm kocky, strúčiky cesnaku na tenké plátky, červenú „mäsitú“ papriku pozdĺž a následne aj naprieč na 12-15 mm pásiky, z listového kelu vyrezať silné „nervy“ a pokrájať na dlhšie, 3-5 mm široké pásiky.
-
3
Na dno hrnca naliať olej, preložiť pokrájanú cibuľu, kapiu i cesnak, premiešať a podusiť až všetko zmäkne.
-
4
Pokropiť octom (množstvo si zvoľte podľa Vašich zvykov, ja som mal tunajší iba 5%, ale môžete ho nahradiť aj citrńovou či limetkovou šťavou), premiešať a
-
5
teraz pridať aj pokrájaný listový kel (nero di Toscana, nazývaný tiež lacinato kale, ani slovenským hlávkovým nič nepokazíte), čerstvo mleté čierne korenie a
-
6
po opätovnom premiešaní zaliať kuracím vývarom (ja som mal „kúpenský“, ale ak máte domáci, aj hovädzí, či zeleninový, alebo z húb, kocku /y/ bujóny prevarené vo vode, tak použite niektorý z nich; pre „regulovčíkov“ štíhlej línie postačí aj horúca voda) a nechať polievku variť.
-
7
Medzitým pokrájať údené mäso na úhľadné kocky, kosti použijete trebárs do fazuľovice a
-
8
po kontrole variacej sa polievky,
-
9
ich pridať do nej. Teraz už stači len nechať „zladiť“ teplotu a „à voila“.
-
10
Dielo sa podarilo, môže sa podávať na stôl. Alebo ako žoviálne hovoria Taliani: „Tutti a tavola a mangiare”, všetci k stolu a jesť!
Diskusia k receptu