Kelová polievka

Ľahká kelovica s údenou morčacinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Určite ste riešili problém rýchleho varenia (Bo mašina, vlak, ňečeka!), no ani v tom prípade ste nechceli stratiť svoj kuchársky „ksicht“, nadobudnutý desťročiami pri šporáku.* Východiskom je vždy výber kvalitných surovín. Väčšinom ČDD (Čo Dom Dá). Ja som mal v chladničke veľké údené „lýtko“ z moriaka, ktoré je samo o sebe suchšie, ale keď ho umne doplníte trebárs v polievke dnes predstavovanej, víťazstvo je isté! Nesolil som, kurací vývar a hlavne údený morčací „budzogáň” boli dostatočne slané!

4÷6
porcie

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencií nie je až tak veľa, príprava rýchla, jednoduchá a postup je zrejmý už z pohadu na algoritmus postupu jednotlivých obrázkov. Ale aj tak aspoň pre kľudný spánok a pohladenie duše.
  2. Sťa poriadkumilovný „gazdiniak“, všetko vopred pripraviť, umyť a pokrájať! Cibuľu na malé, max. 5 mm kocky, strúčiky cesnaku na tenké plátky, červenú „mäsitú“ papriku pozdĺž a následne aj naprieč na 12-15 mm pásiky, z listového kelu vyrezať silné „nervy“ a pokrájať na dlhšie, 3-5 mm široké pásiky.
  3. Na dno hrnca naliať olej, preložiť pokrájanú cibuľu, kapiu i cesnak, premiešať a podusiť až všetko zmäkne.
  4. Pokropiť octom (množstvo si zvoľte podľa Vašich zvykov, ja som mal tunajší iba 5%, ale môžete ho nahradiť aj citrńovou či limetkovou šťavou), premiešať a
  5. teraz pridať aj pokrájaný listový kel (nero di Toscana, nazývaný tiež lacinato kale, ani slovenským hlávkovým nič nepokazíte), čerstvo mleté čierne korenie a
  6. po opätovnom premiešaní zaliať kuracím vývarom (ja som mal „kúpenský“, ale ak máte domáci, aj hovädzí, či zeleninový, alebo z húb, kocku /y/ bujóny prevarené vo vode, tak použite niektorý z nich; pre „regulovčíkov“ štíhlej línie postačí aj horúca voda) a nechať polievku variť.
  7. Medzitým pokrájať údené mäso na úhľadné kocky, kosti použijete trebárs do fazuľovice a
  8. po kontrole variacej sa polievky,
  9. ich pridať do nej. Teraz už stači len nechať „zladiť“ teplotu a „à voila“.
  10. Dielo sa podarilo, môže sa podávať na stôl. Alebo ako žoviálne hovoria Taliani: „Tutti a tavola a mangiare”, všetci k stolu a jesť!