rebarborový koláč
rebarborový koláč

Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou

Michaela Smolová
autorka kníh Takmer zabudnuté recepty I a II, zakladateľka portálu sistersbakery.sk, 7. júna 2022
Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou
Foto: Michaela Smolová
16
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
400 g
200 ml
100 g
40 g
2 ks
z 1/2 citróna
1/2 kocky
2 PL
štipka
Plnka:
250 g
250 g
2 PL
Mrvenička:
4 PL
4 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a lyžičku z odmeraného množstva cukru. Všetko premiešame a necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Do múky pridáme masť, žĺtky, soľ, tvaroh, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec aj kvások. Miesime v kuchynskom robote alebo ručným mixérom asi 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja a z cesta sa začne vytvárať guľa. Potom zvýšime rýchlosť mixéra a na vyšších otáčkach ešte asi 2 minúty miesime. Vymiesené cesto zostane lepkavé, ale nepridávame už viac múky. Mokrou rukou ho krátko premiesime, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.

  3. 3

    Plnka: Očistenú rebarboru a jahody nakrájame na kocky. Premiešame ich s 2 PL kryštálového cukru. Množstvo cukru je orientačné, odporúčame ju ochutnať, lebo každá rebarbora má inú kyslosť. Možno bude treba nakoniec pridať cukru aj viac.

  4. 4

    Vykysnuté cesto prenesieme na jeden väčší alebo dva menšie plechy, ktoré sme vyložili papierom na pečenie. Dlaňami cesto roztlačíme na plochu celého plechu. Navrch naukladáme rebarboru s jahodami tak, aby z každej strany cesta zostali asi 1 cm voľné okraje.

  5. 5

    Potom posypeme mrveničkou, na ktorú len dobre zmiešame všetky uvedené prísady. Prstami túto zmes rozmrvíme na koláč. Pečieme vo vopred rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 minút. Keď sú okraje cesta upečené dozlatista, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia