Rebarborovo-jahodový koláč bez lepku
Foto: novalim
Používa sa ako ovocie - ale predsa je to zelenina. Rebarbora je práve v sezóne a preto aj my sme si z nej upiekli Zobraziť celý popisPoužíva sa ako ovocie - ale predsa je to zelenina. Rebarbora je práve v sezóne a preto aj my sme si z nej upiekli šťavnatý koláč
bez lepku. Kyselkavá chuť rebarbory v kombinácii s jahodami koláč osvieži, cmar mu dodá vláčnosť a mandle zas výživnosť.
Neváhajte a oslaďte si deň týmto letným voňavým koláčikom.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g ( očistená a nakrájaná na 2 cm kocky) |
|
250 g čerstvé |
|
150 g |
|
150 g zmäknuté |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
200 g |
|
100 g (alebo mleté mandle) |
|
1 ČL |
|
180 ml |
|
Na posýpku: | |
3 PL |
|
4 PL mleté |
|
50 g |
|
1/2 ČL |
|
40 g studené |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Očistenú a nakrájanú rebarboru s jahodami premiešame s 2 lyžicami odváženého množstva krupicového cukru. V inej väčšej mise vyšľaháme do krémova maslo, vanilkový cukor a zvyšok krupicového cukru. Po jednom pridávame vajcia a šľaháme do nadýchanej peny. Bezlepkovú múku, ktorú sme si premiešali s mandľovou a s kypriacim práškom, striedavo s cmarom pridávame po troškách do vaječnej zmesi a gumenou varechou dobre zapracujeme.
- 2
Asi štvrtinu zmesi rebarbory a jahôd jemne primiešame do cesta. Cesto potom vylejeme do zľahka vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 20-25 cm. Uhladíme stierkou a na vrch poukladáme zvyšnú zmes rebarbory a jahôd.
- 3
Na posýpku nasypeme do misky múku, mleté mandle, škoricu a hnedý cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a medzi prstami spracujeme na mrveničku. Nasypeme na vrch koláča a nakoniec rovnomerne posypeme aj mandľovými lupienkami.
- 4
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C ( v teplovzdušnej rúre stačí 160 °C) približne 50-60 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajla vyjde z neho suchá. Ak by koláč počas pečenia rýchlo tmavol, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť vo forme a až potom nakrájame. Dobre chutí aj s troškou kyslej smotany.
Tiež rebarborový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu