Makový závin
Makový závin

Kysnutý makový závin

Anamária Wurster–Nagy
šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant v Mierove, 20. decembra 2021
Kysnutý makový závin
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
2 záviny
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
40 g
400 ml
50 g
2 ks
100 g
Plnka:
500 g mletý
300 ml horúce
6-8 PL
z 1 bio citróna




Postup

  1. 1

    Do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a primiešame droždie. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Múku, zvyšný cukor a žĺtky dáme do robota, pridáme kvások a začneme miesiť. Počas miesenia pridávame po malých dávkach maslo. Miesime asi 10 minút. Cesto necháme 40 minút vykysnúť.

  3. 3

    Medzitým urobíme plnku. K mletému maku pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a cukor, zalejeme horúcim mliekom a zamiešame.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z ktorých pripravíme 2 záviny. Rozvaľkáme, potrieme makovou plnkou a zrolujeme. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 30 minút pri 180 stupňoch.

Diskusia k receptu

toshiba
Takto robila moja babka, moja mama, tak robím aj ja 👌




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia