Makový koláč
Makový koláč

Kysnutý makový koláč - chryzantéma

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 10. septembra 2023

Koláč z kysnutého cesta s makovou náplňou s netradičným vzhľadom chryzantémy. Recept je variabilný, koláč môžeme naplniť aj plnkou tvarohovou, orechovou či lekvárom alebo Zobraziť celý popisKoláč z kysnutého cesta s makovou náplňou s netradičným vzhľadom chryzantémy. Recept je variabilný, koláč môžeme naplniť aj plnkou tvarohovou, orechovou či lekvárom alebo aj všetkými naraz. Upiecť ho môžeme však aj naslano, ak ho naplníme napr. pizza náplňou či dokonca mäsovou plnkou. V tom prípade do cesta cukor nepridáme. Fantázii sa medze nekladú.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
500 g
1,5 PL
1,5 PL
2 ks
štipka
300 ml vlažné
1/2 kocka (čerstvé)
1/2 bal.
Náplň maková:
200 g mletý
1 PL
1 bal.
2 ČL
1 ČL
1 PL
podľa potreby (horúce)
Na potretie koláča pred pečením:
1 ks rozšľahané
trocha
Na potretie formy:
Na vysypanie formy:
Na potretie upečeného koláča:




Postup

  1. 1

    Maková náplň: Najprv si pripravíme náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár, zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, aby vznikla šťavnatá, ale hustá plnka a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Z droždia, časti vlažného mlieka a lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.

  3. 3

    Preosiatu múku, cukor, soľ a prášok do pečiva premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko a vymiesime cesto. Ihneď rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke cca 4 mm.

  4. 4

    Pohárom o priemere cca 6 cm vykrajujeme z cesta kolieska, na ktoré uložíme kôpku makovej plnky trochu rozotretú lyžičkou. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Voľné konce spojíme a dobre stlačíme.

  5. 5

    Na ukladanie koláčikov použijeme okrúhlu formu s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky natrieme maslom a vysypeme múkou.

  6. 6

    Plnkou naplnené kúsky priebežne ukladáme spojenými koncami smerom nahor a rovnou plochou nadol, prvý rad začíname po vonkajšom obvode.

  7. 7

    Keď plech naplníme až po stred, posledný kúsok sformujeme do tvaru ružičky a koláč necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným s trochou mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.

  8. 8

    Hotový koláč vyberieme z formy, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ho krájať, ale aj jednotlivé kúsky postupne odtŕhať, nakoľko sa ľahko oddeľujú. Dobrú chuť!

    Kysnutý makový koláč - chryzantéma - obrázok 8

Diskusia k receptu

eruska25
Krásny koláč, riadna piplačka, zaslúži si veľkú pochvalu. Bola mi tá fotka nejaká povedomá, že som ju už videla. A naozaj- je tu z 27. apríla 2019. Ale, ako píšem, zaslúži pochvalu a určite sa raz tak pohrám, ukladám do KK.
kucharocka123
@eruska25 (10.9.2023 09:15)

Ďakujem pekne, v recepte z roku 2019 som zabudla napísať do makovej náplne maslo, teraz som ho doplnila, ale recept som vložila znovu, lebo som sa snažila postup trochu názornejšie vysvetliť a pridať aj novú fotografiu. Vyzerá to zložité a náročné, v skutočnosti je to jednoduché. Kto vie upiecť buchty, bez problémov zvládne aj tento koláč.
martamm
Krasny kolacik, necham sa inspirovat,pripadne skusim aj s inymi plnkami 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia