Makový koláč

Kysnutý makový koláč - chryzantéma

Autor receptu: kucharocka123

Koláč z kysnutého cesta s makovou náplňou s netradičným vzhľadom chryzantémy.* Recept je variabilný, koláč môžeme naplniť aj plnkou tvarohovou, orechovou či lekvárom alebo aj všetkými naraz. Upiecť ho môžeme však aj naslano, ak ho naplníme napr. pizza náplňou či dokonca mäsovou plnkou. V tom prípade do cesta cukor nepridáme. Fantázii sa medze nekladú.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maková náplň: Najprv si pripravíme náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár, zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, aby vznikla šťavnatá, ale hustá plnka a necháme vychladnúť.
  2. Z droždia, časti vlažného mlieka a lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.
  3. Preosiatu múku, cukor, soľ a prášok do pečiva premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko a vymiesime cesto. Ihneď rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke cca 4 mm.
  4. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrajujeme z cesta kolieska, na ktoré uložíme kôpku makovej plnky trochu rozotretú lyžičkou. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Voľné konce spojíme a dobre stlačíme.
  5. Na ukladanie koláčikov použijeme okrúhlu formu s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky natrieme maslom a vysypeme múkou.
  6. Plnkou naplnené kúsky priebežne ukladáme spojenými koncami smerom nahor a rovnou plochou nadol, prvý rad začíname po vonkajšom obvode.
  7. Keď plech naplníme až po stred, posledný kúsok sformujeme do tvaru ružičky a koláč necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným s trochou mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.
  8. Hotový koláč vyberieme z formy, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ho krájať, ale aj jednotlivé kúsky postupne odtŕhať, nakoľko sa ľahko oddeľujú. Dobrú chuť!