Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ fotorecept
Foto: elenas
Výborný a nezvyčajný jablkový koláč z kysnutého cesta. Cesto je veľmi jemné, voňavé, nadýchané – páperové, trochu lístkujúce sa. Skladá sa z cesta Zobraziť celý popisVýborný a nezvyčajný jablkový koláč z kysnutého cesta. Cesto je veľmi jemné, voňavé, nadýchané – páperové, trochu lístkujúce sa. Skladá sa z cesta tvarovaných kornútikov, plnených jablkovou plnkou. Každý kornútik sa potom dá odtrhnúť alebo odrezať.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
7 g |
|
250 ml |
|
70 g |
|
40 g |
|
30 ml |
|
1 ks |
|
|
|
0,5 ČL |
|
Plnka: | |
5-6 ks |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
1-2 PL |
|
|
|
Posýpka: | |
120 g |
|
180 g |
|
150 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
niekoľko kvapiek |
|
niekoľko kvapiek |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme a zmiešame s droždím, soľou a citrónovou kôrou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme aj roztopené maslo. Zmes vlejeme do múky a pridáme rozmiešané vajce, zamiesime trochu lepkavé cesto. Ďalej do cesta postupne vmiešavame olej, miesime ešte 5-7 minút pokiaľ cesto nebude mäkké a jemné a nebude sa lepiť k nádobe. Cesto s olejom sa veľmi dobré miesi. Nádobu trochu potrieme olejom a vložíme doň cesto, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste (ja to dávam do rúry, ktorú rozohrejem na 30 °C a potom vypnem).
-
2
Zatiaľ som pripravila plnku. Jablká ošúpala, nakrájala na malé kocky a pokvapkala citrónovou šťavou. Na panvici som roztopila maslo a pridala jablká, dusila som na väčšom ohni asi 3-5 minút, až trochu zmäknú, nakoniec som zamiešala škoricu a cukor. Plnku som nechala vychladnúť.
-
3
Pripravíme aj posýpku. Múku, cukor a studené nakrájané maslo rozmrvíme rukami na mrveničku. Hotovú posýpku odložíme zatiaľ do chladničky.
-
4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov, sformujeme okrúhle bochníky, prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 5-7 minút.
-
5
Potom každý bochník rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm a do polovice posypeme trochou posýpky (asi 1 PL). Trochu posýpky, ktorá pôjde na vrch koláča som ihneď odložila do chladničky. Cesto prehneme na polovicu, trochu pritlačíme a opäť posypeme posýpkou. Ku každému kraju dáme trochu jablkovej plnky a kraje zrolujeme k sebe do dvoch kornútikov.
-
6
Uložíme do vymastenej formy priemerom asi 30-32 cm (ja som použila formu na pizzu). Takto urobíme aj ostatné bochníky. Takto pripravený koláč prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte kysnúť asi 30 minút.
-
7
Vykysnutý koláč potrieme vajíčkom, rozmiešaným s pár kvapkami oleja a vody (tak sa bude menej pripaľovať), posypeme odloženou posýpkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C 35-40 minút (čas kontrolujte podľa vlastnej rúry).
-
8
Upečený koláč necháme trochu vychladnúť, vyberieme z formy a vychladnutý môžeme podávať. Každý kornútik môžeme od koláča oddeľovať. Koláč je voňavý, nadýchaný a šťavnatý.
-
9
A v reze. Dobrú chuť!
Ďakujem, @izabella929 , nám veľmi chutil:)
Toto sa mi páči, nech vám chutí:)
Ďakujem pekne:)
Dakujem za recept.
Ospravedlňujem sa za skomolený nik, telefón si robí čo chce.
Pekný a zaujímavo pripravený koláč si upiekla:-) vyzerá veľmi ľahučké cesto aj po upečení.
Ďakujem pekne za milý komentár:) Máš pravdu, cesto je mäkké a ľahučké aj na ďalší deň aj dva, pokiaľ to ihneď nezjete:)
Ďakujem krásne, vyskúšaj, je veľmi chutný:)
Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš.
Ďakujem pekne:)