Foto: juliana
Moja babička i mamička boli dobré gazdinky, všetko „mali v rukách“, nič nevážili. Po ich smrti som chcela tiež piecť také kysnuté koláče ako Zobraziť celý popisMoja babička i mamička boli dobré gazdinky, všetko „mali v rukách“, nič nevážili. Po ich smrti som chcela tiež piecť také kysnuté koláče ako ony. Dlho mi trvalo, kým sa mi cesto vydarilo. Aby som nemusela počas miesenia prilievať buď mlieko, alebo olej, prisýpať múku, tak si všetko naraz vážim, meriam a konečne sa mi kysnuté koláče či už sladké, alebo slané vždy vydaria. Preto sa podelím o môj recept.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
4 ks |
|
80 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
6 dcl |
|
3 dcl |
|
1 ks |
|
Potierka 1: | |
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
|
|
2 PL |
|
Potierka 2: | |
2 dcl |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Odmeriame si 6 dcl, prihrejeme, pridáme 3 PL kryštálového cukru a 80 g kvasníc
- 2
Medzitým si navážime 500 g polohrubej múky, 500 g hladkej múky, 1 KL soli, 1 postrúhaný zemiak, 1 KL kryštálového cukru, 4 žĺtka, 3 dcl oleja.
- 3
Po vykysnutí kvasnice vylejeme do navážených ingrediencií , dobre cesto vypracujeme a necháme aspoň pol hodinu pod utierkou vykysnúť.
- 4
Medzitým si pripravíme potierky, plnky podľa toho, či chceme urobiť sladké buchty, tzv. moravské tvarohové koláče, alebo slané koláče. Po sviatkoch u nás najviac chutia slané koláče.
- 5
Slané robím dvojaké – do 2 dcl oleja dám 2 žĺtka a soľ, alebo do jednej kyslej smotany dám 2 žĺtka, 2 PL hrubej múky (alebo 4-5 PL tvarohu) a soľ. Obe potreté cestá posypeme sezamovými a ľanovými semiačkami. Ak chceme slanšie, posypeme ešte soľou. Koláče pečieme 25 – 30 minú pri 200ºC.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
4 zltka do zakladneho kysnuteho ak sa nejedna o jemne kolace - v com je ten prinos alebo rozdiel?
tu ak mam zamiesene len s mliekom, cesto je obycajne tazke a preto miesam s vodou.
je to kvoli tomu, ze miesate muky? /my tu mame 1 druh hladkej/ ak si nerobim svoje kombinacie, ktore si meliem zo zrn.
dakujem za odpoved.
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
Tiež nedávam do kysnutých buchiet vajce a dokonca
som lenivý robiť aj kvások.
varecha.pravda.sk/recepty/buchty-plnene-struhanymi-jablka...
na 500 g múky bohate vystačím maximálne 20 - 30 g droždia, záleží od knkrétneho receptu. do knedlí len 10 g aj do pizze asi tak.