Kysnuté cesto pre neskúsené gazdinky

juliana - fotkajuliana, 6. apríla 2013
Kysnuté cesto pre neskúsené gazdinky
Foto: juliana

Moja babička i mamička boli dobré gazdinky, všetko „mali v rukách“, nič nevážili. Po ich smrti som chcela tiež piecť také kysnuté koláče ako Zobraziť celý popisMoja babička i mamička boli dobré gazdinky, všetko „mali v rukách“, nič nevážili. Po ich smrti som chcela tiež piecť také kysnuté koláče ako ony. Dlho mi trvalo, kým sa mi cesto vydarilo. Aby som nemusela počas miesenia prilievať buď mlieko, alebo olej, prisýpať múku, tak si všetko naraz vážim, meriam a konečne sa mi kysnuté koláče či už sladké, alebo slané vždy vydaria. Preto sa podelím o môj recept.

50
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
500 g
4 ks
80 g
1 ČL
1 ČL
6 dcl
3 dcl
1 ks
Potierka 1:
1 ks
2 ks
1 ČL
2 PL
2 PL
Potierka 2:
2 dcl
1 ČL
2 ks




Postup

  1. 1

    Odmeriame si 6 dcl, prihrejeme, pridáme 3 PL kryštálového cukru a 80 g kvasníc

  2. 2

    Medzitým si navážime 500 g polohrubej múky, 500 g hladkej múky, 1 KL soli, 1 postrúhaný zemiak, 1 KL kryštálového cukru, 4 žĺtka, 3 dcl oleja.

  3. 3

    Po vykysnutí kvasnice vylejeme do navážených ingrediencií , dobre cesto vypracujeme a necháme aspoň pol hodinu pod utierkou vykysnúť.

    Kysnuté cesto pre neskúsené gazdinky - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme potierky, plnky podľa toho, či chceme urobiť sladké buchty, tzv. moravské tvarohové koláče, alebo slané koláče. Po sviatkoch u nás najviac chutia slané koláče.

  5. 5

    Slané robím dvojaké – do 2 dcl oleja dám 2 žĺtka a soľ, alebo do jednej kyslej smotany dám 2 žĺtka, 2 PL hrubej múky (alebo 4-5 PL tvarohu) a soľ. Obe potreté cestá posypeme sezamovými a ľanovými semiačkami. Ak chceme slanšie, posypeme ešte soľou. Koláče pečieme 25 – 30 minú pri 200ºC.

    Kysnuté cesto pre neskúsené gazdinky - obrázok 5

Diskusia k receptu

daguska
Paci sa mi tvoje cesto ja velmi slane nerobievam-skusimtvoju plnku,akurat mam otazku:je pozity zemiak uvareny? Zatial som nepocula o surovom-ale mozne je vselico.Dakujem.
luss44
vyzerajú mňam-mňam :) robievam podobné osúchy, dávam navrch kyslú smotanu so soľou, alebo oravskú slaninku pokrájanú nadrobno + cibuľu pokrájanú na mesiačiky, posolím, upečiem a výborný osúch ku kyslej polievke alebo len tak k čaju.
aamm
páči sa mi to cesto, určite vyskúšam aj na slano aj sladko
angast
vynikajúca pochúťka. A keď je to ešte teplé. Mňam.
tangarinka
aj mna zaujíma ten zemiak....skor varený by som tam dala ako surový...aj do chlebíka dávam varené zemiaky.
sonulienka
Tak toto určite vyskúšam na slano a dala by som do potierky ešte cesnak jaj až mi slinky tečú. Ďakujem za receptík.
ancicka
Koláč vyzerá veľmi chutne.@tangarinka ,@daguska ,, kľudne môžte do cesta postrúhať surový zemiak,postrúhaný na tarle čo na halušky,alebo si zomlieť v mixeri.Ja to často robím a na kvalite to neuberie a uľahčím si prácu.
1x 45678
sovka62
Radšej to mlieko a zemiak do surovín doplň, lebo neskúsená gazdinka nakúpi podľa zoznamu surovín a až keď pôjde miesiť, zistí, že jej niečo chýba.
honestka
peciem uz dlho a tak sa pytam, ze preco pouzit AZ
4 zltka do zakladneho kysnuteho ak sa nejedna o jemne kolace - v com je ten prinos alebo rozdiel?
tu ak mam zamiesene len s mliekom, cesto je obycajne tazke a preto miesam s vodou.
je to kvoli tomu, ze miesate muky? /my tu mame 1 druh hladkej/ ak si nerobim svoje kombinacie, ktore si meliem zo zrn.
dakujem za odpoved.
julica
Júj, ale to je enormné množstvo droždia
pusta
ja tiež nedávam do kysnutého cesta žiadne vajce, ani žltok, a ked, tak len tam, kde to daný recept vyslovene žiada, ako napr. mazanec, briošky a iné.
na 500 g múky bohate vystačím maximálne 20 - 30 g droždia, záleží od knkrétneho receptu. do knedlí len 10 g aj do pizze asi tak.
stacy77777
myslím, že recepty na kysnuté cesto, ako mnoho-mnoho iných sa líšia aj podľa krajov, ako kto a kde je zvyknutý....u nás sa vždy na 1kg múky dávalo 1celé vajce,či už hladká, alebo pol na pol s polohrubou, droždia sa mi tiež zdá veľa, dávam na 1kg múky tak 40g/kocka/ čerstvého....skôr je to otázka zvyku a dedenia receptov po našich mamách a babkách
juliana
@silvia , smotana tam nejde. vajíčka mám domáce menšie, cesto z nich je od žĺtkov farebnejšie a lahodné. Kvasnice dávam "od oka", asi som množstvo prehnala - ale každá gazdinka už vie koľko. Babička mala v recepte "za 50 halierov" - há-há
sovka62
Ahá, tak je to jasné, v babičkiných časoch bolo za päťdesiat halierov 50g droždia, tak si to podľa babičky môžeš opraviť.
lasalas
Prvykrat sa mi podarilo kysnute cesto!!! Skvele!!!! Dakujem krasne za vynikajuci recept!!!!
juliana
V poslednom čas si uľahčujem a urýchľujem prácu - kysnúť kvasnice dávam do 6 dcl mlieka naraz s cukrom - a potom všetko zmiesim. Voľakedy som dlho miesila, myslela som si, že iba vtedy bude cesto dobré, nadýchané, ale zistila som, že stačí také tri-štyri minútky vymiesiť, potom cesto posypem múkou, zakryjem servítkou a utierkou. Utierka sa tak neprilepí a nemusím ju prať. Ale - Vy - skúsené gazdinky to už viete. Všetkým ďakujem za komentáre a rady... skúsim minerálku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia