Kysnuté cesto pre neskúsené gazdinky

Autor receptu: juliana

Moja babička i mamička boli dobré gazdinky, všetko „mali v rukách“, nič nevážili. Po ich smrti som chcela tiež piecť také kysnuté koláče ako ony. Dlho mi trvalo, kým sa mi cesto vydarilo. Aby som nemusela počas miesenia prilievať buď mlieko, alebo olej, prisýpať múku, tak si všetko naraz vážim, meriam a konečne sa mi kysnuté koláče či už sladké, alebo slané vždy vydaria. Preto sa podelím o môj recept.

50
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odmeriame si 6 dcl, prihrejeme, pridáme 3 PL kryštálového cukru a 80 g kvasníc
  2. Medzitým si navážime 500 g polohrubej múky, 500 g hladkej múky, 1 KL soli, 1 postrúhaný zemiak, 1 KL kryštálového cukru, 4 žĺtka, 3 dcl oleja.
  3. Po vykysnutí kvasnice vylejeme do navážených ingrediencií , dobre cesto vypracujeme a necháme aspoň pol hodinu pod utierkou vykysnúť.
  4. Medzitým si pripravíme potierky, plnky podľa toho, či chceme urobiť sladké buchty, tzv. moravské tvarohové koláče, alebo slané koláče. Po sviatkoch u nás najviac chutia slané koláče.
  5. Slané robím dvojaké – do 2 dcl oleja dám 2 žĺtka a soľ, alebo do jednej kyslej smotany dám 2 žĺtka, 2 PL hrubej múky (alebo 4-5 PL tvarohu) a soľ. Obe potreté cestá posypeme sezamovými a ľanovými semiačkami. Ak chceme slanšie, posypeme ešte soľou. Koláče pečieme 25 – 30 minú pri 200ºC.