Kysnuté cesnakové venčeky
Foto: ajuschka
Môj muž nie je na sladké. Vôbec. Ale maškrtný je :) Preto často pečieme rôzne slané maškrty, ale repertoár sa časom zunuje, a Zobraziť celý popisMôj muž nie je na sladké. Vôbec. Ale maškrtný je :) Preto často pečieme rôzne slané maškrty, ale repertoár sa časom zunuje, a piecť pagáčiky každý týždeň tiež nie je ideálne. Spravila som teda kysnutý cesnakový pokus, a dokonca chutil aj mne, a to sa pri slanostiach často nestáva. Ja som vášnivý čokoholik.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
600 g |
|
3 PL |
|
1,5 ČL |
|
1/2 kocky |
|
0,3 l vlažná |
|
Plnka: | |
5 strúčikov |
|
250 g |
|
1-1,5 ČL |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Z múky, soli, oleja, droždia a vody vymiesime hladké nelepivé cesto. Množstvo vody v recepte je odhadom, každá múka inak saje. Cesto nemá byť tvrdé, ale ani mäkké, tak aby sa s ním dobre pracovalo po vykysnutí. Aby potom nebolo riedke a prudko lepivé. Odložíme vykysnúť. Môj pôvodný plán bol nechať ho tak hodinku, ale pre iné roboty som sa k nemu dostala až po cca 10 hodinách kedy už bolo v miske hádam viac bublín ako cesta. Vôbec mu to neublížilo. V miestnosti kde kyslo bolo možno 15 stupňov.
- 2
Keď máme cesto vykysnuté, vymiešame si plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cesnakom a so soľou.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a natrieme rovnomerne plnkou (no, povedzme, že rovnomerne...). Cesto poskladáme ako na pagáčiky, čiže na tretinky a znovu na tretinky. Po skladaní mu nedáme pokoj, znovu rozvaľkáme a poskladáme ešte raz. Teraz mu dáme pokoj, ale stačí tak 20 minút, kým umyjeme kuchyňu od masla :D.
- 4
Oddýchnuté cesto opäť vyvaľkáme tak na hrúbku 1 - 1,5 cm a nakrájame na pásiky široké asi 3 cm. Mne ich vyšlo 9. Každý pásik stočíme do špirály a konce stlačíme dokopy - vznikne nám venček. Venčeky ukladáme na plech s papierom na pečenie, a necháme ešte pol hodiny dokysnúť, akurát kým sa vyhreje rúra.
- 5
Pokus ledabolo a nedôverčivo potrieme vajíčkom, posypeme hrubou soľou a šupneme upiecť. Ja som piekla na 220 stupňov asi pol hodiny, ale ja mám príšerne lenivú rúru, takže pečte podľa seba, a podľa farby pečiva. Nezľaknite sa, počas pečenia vytečie veľa masla, ale vnútri ostane presne toľko čo treba, aby pečivo krásne lístkovalo.
- 6
Nabudúce dám viac cesnaku, tento náš je akýsi slabčácky, a skúsim ich nechať už vytvarované dokysnúť cez noc v chladničke. Možno potom nevytečie toľko masla. Uvidíme.
Tiež cesnakové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takto to cele vyznieva ako opisany recept.
chapem, len sa akosi nestihalo :( rada by som to nafotila cele. snad nabuduce