Kyslá šošovicová polievka

orchidea - fotkaorchidea, 18. februára 2011
Kyslá šošovicová polievka
Foto: orchidea

A aby to nevyzeralo že doma iba vypekám a nič nevarím, tak vám prezradím, čo som varila dnes na obed....

Suroviny





Postup

  1. 1

    Suroviny som uviedla bez množstva, pretože ja varím od oka, podľa toho aké množstvo hotového jedla potrebujem, tak dávam suroviny a samozrejme podľa chuti.

  2. 2

    Šošovicu si namočím deň vopred. Najskôr som si dala variť údené rebierka. Keď boli uvarené, vybrala som ich a oddelila som mäsko, samozrejme nebolo toho veľa. Vývar som preliala cez sitko aby bol čistý bez kostičiek. Zatiaľ som ho odložila.

  3. 3

    Na troške oleja som opiekla slaninku, nakrájanú na kocky, potom som pridala nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú som tiež opražila. Pridala som nakrájané zemiaky a chvíľu som to všetko opekala. Pretlačila som cesnak, premiešala som a zaliala vývarom z rebierok. Všetko som varila kým neboli zemiaky polomäkké. Potom som pridala namočenú šošovicu - bez vody, celé čierne korenie, bobkový list a varila som kým zemiaky a šošovica neboli mäkké. Nakoniec som priliala sladkú smotanu zmiešanú s kyslou smotanou a hladkou múkou a nechala som za stáleho miešania povariť. Ešte som polievku dochutila cukrom, soľou a octom. Do polievky som dala mäsko a nakrájanú uvarenú klobásu, tú som varila zvlášť a vývar z nej som vyliala, aby už toho údeného vývaru nebolo priveľa v polievke.

  4. 4

    K polievke som urobila langoše - posúchy. Receptov na ne je už tu dosť tak ho nebudem písať, ale robím z cesta, ktoré kysne v chladničke, sú výborné. Sú z hladkej múky, vajíčok, kyslej smotany a droždia. Želám všetkým dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evusik
jéj toto isté sme mali aj my dnes na obed a aj na večeru :-) ale bez langošov, tie som robila minulý týždeň, aká náhoda. Ja sladkú smotanu nedávam, len kyselú ináč varím skoro tak isto ako ty... a údené rebrá do takejto polievky tiež kupujem :-)
cica2
výborná polievočka, robievam podobne:) Mňam a ešte aj tie langoše k tomu, veru by som si dala aj teraz:) Výborný obedík!!!
marienka44
@Orchidea ,u nas to nie je polievka, ked su tam zemiaky,ale privarok a hustota sa upravi zaprazkou. Polievka je bez zemiakov. Chýba mi tam roztlaceny cesnak, ktory pasuje k sosovici. Sosovicu netreba namacat, uvari sa rychlo. :-)
sjuz
jóój, tak takúto polievočku ľúbim strašne:)! a dám si na tanieri ešte viac octa, sušenú čili a chlebík...mňam!
orchidea
@marienka44 - a u nás je to zase tak, že práve v polievke sú zemiaky a ak to má byť prívarok, tak tam sa zemiaky nedávajú aj v kúcharskych knižkách je to tak uvedené a ten cesnak je v polievke... to s namáčaním šošovice máš asi pravdu, skúšala som ju variť aj bez namáčania a nebol rozdiel.
evanaaa
Robím podobne, tiež miešam obe smotany a robím zátrepku, tak to robím pri každej smotanovej omáčke ( smotany si zmiešam večer pred varením).Ale nedávam zemiaky nikde. Stačí mi k tomu chlieb, pečivo.
janger
Aj ja mam takuto sosovicovu strasne rada, robim podobne :-), len ju nenamacam.
jarina43
ja som dnes robila polievku je vyborna len ja som tam pridala kopor anamiesto klobasy som dala salamu ale všetkym chutila
orchidea
@jarina tak to aj ja musím nabudúce vyskúšať so salámou, to by ma ani nenapadlo, ďakujem za nápad a som rada že polievka chutila.
svetlana9
čo sa týka prívarkov - ako uvádza @orchidea a @marienka44 - tak prívarok má predsa inú hustotu ako polievka so zemiakmi. A robí sa aj zemiakový prívarok napr. k fašírke, dusenému mäsku na šťave, špekáčkam a podobne, technológia prípravy prívarku je predsa iná ako keď sa varí polievka, v ktorej sú aj zemiačky. Ja si neviem predstaviť kyslú polievku - žiadnu - bez zemiakov. Dávam ich aj do šalátovej, brokolicovej, kapustovej, fazuľovej, šošovicovej - do každej.
orchidea
@svetlana9 - samozrejme s tebou súhlasím, ja dávam tiež do väčšiny kyslých polievok zemiaky, asi iba do šalátovej nedávam ale ináč do každej a prívarky robím iba šošovicový a zemiakový ale v každej rodine je to iné a každému inšie chutí.
tibor
Vyskúšal som to ale nemal som údené rebierka len obyčajne ale aj bez toho je to chutná a výborná polievka. Mal som veľký úspech. Ďakujem za tento recept.
orchidea
@tibor - aj ja som už polievku varila aj bez údeného rebierka a tak ako píšeš chutí aj bez toho, je to zase iná chuť, ale vyskúšaj aj s údeným, uvidíš ten rozdiel...:) Ďakujem za komentárik a som rada, že polivka všetkým chutila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia