Kyslá šošovicová polievka

Autor receptu: orchidea

A aby to nevyzeralo že doma iba vypekám a nič nevarím, tak vám prezradím, čo som varila dnes na obed....

Postup

  1. Suroviny som uviedla bez množstva, pretože ja varím od oka, podľa toho aké množstvo hotového jedla potrebujem, tak dávam suroviny a samozrejme podľa chuti.
  2. Šošovicu si namočím deň vopred. Najskôr som si dala variť údené rebierka. Keď boli uvarené, vybrala som ich a oddelila som mäsko, samozrejme nebolo toho veľa. Vývar som preliala cez sitko aby bol čistý bez kostičiek. Zatiaľ som ho odložila.
  3. Na troške oleja som opiekla slaninku, nakrájanú na kocky, potom som pridala nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú som tiež opražila. Pridala som nakrájané zemiaky a chvíľu som to všetko opekala. Pretlačila som cesnak, premiešala som a zaliala vývarom z rebierok. Všetko som varila kým neboli zemiaky polomäkké. Potom som pridala namočenú šošovicu - bez vody, celé čierne korenie, bobkový list a varila som kým zemiaky a šošovica neboli mäkké. Nakoniec som priliala sladkú smotanu zmiešanú s kyslou smotanou a hladkou múkou a nechala som za stáleho miešania povariť. Ešte som polievku dochutila cukrom, soľou a octom. Do polievky som dala mäsko a nakrájanú uvarenú klobásu, tú som varila zvlášť a vývar z nej som vyliala, aby už toho údeného vývaru nebolo priveľa v polievke.
  4. K polievke som urobila langoše - posúchy. Receptov na ne je už tu dosť tak ho nebudem písať, ale robím z cesta, ktoré kysne v chladničke, sú výborné. Sú z hladkej múky, vajíčok, kyslej smotany a droždia. Želám všetkým dobrú chuť!