Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 14. marca 2011
Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/
Foto: pusta

Ide o vykostené kuracie prsíčko s ponechanou hornou časťou krídelka, čo vytvára kotlet. Je plnený hranolčekom masla, rôzne ochuteného, obaleného mäskom prsíčka a celé Zobraziť celý popisIde o vykostené kuracie prsíčko s ponechanou hornou časťou krídelka, čo vytvára kotlet. Je plnený hranolčekom masla, rôzne ochuteného, obaleného mäskom prsíčka a celé obalené v trojobale. Mäsko z prsíčka zostáva šťavnaté a príjemne ochutené. Toto jedlo pochádza z Ukrajiny a nechýba na jedálnom lístku žiadnej lepšej svetovej reštaurácie.

4
porcie
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (celý predný diel kuraťa bez kože aj s krídelkom)
100 g
2 PL, veľmi jemne posekaná
1 ks citrona
2 čl
podľa chuti
podľa chuti
200 g
200 g, zelený
400 g
1 čl
 na obalenie
 Jemná na obalenie
2 ks na obalenie
400 ml na vysmážanie
na dekoráciu:
 kolieska
 prúžky




Postup

  1. 1

    Predný diel kuraťa prekrojíme po dlžke a ešte šikmo priečne, z krídelka ponecháme jeho hornú časť, čím vznikne kotlet. Mäso na kotlete ostrým nožom rozovrieme pozdlž. Kurací kotlet nasolíme a odložíme. V miske vymiešame zmäknuté maslo so soľou, mletým čiernym korením, petržlenovou vňaťou, dijonskou horčicou a citronovou šťavou. Z ochuteného masla vytvarujeme hranolčeky o hrane 4x1cm a odložíme do mrazničky, aby stuhli. Stuhnuté hranolčeky vložíme do prsíčok, obalíme na pevno mäsom, uzavrieme kovovými ihlicami /špáratkami/ a obalíme v trojobale, odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Pred vysmážaním dáme ešte na 15 minút do mrazničky. Tým zabezpečíme, že maslo nevytečie.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Stuhnuté hranolčeky z ochuteného masla.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Vloženie stuhnutého maslového hranolčeka do kyjevského kotletu a jeho zabalenie do mäsa.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Spevnenie zabaleného kotletu špáratkami pred obalením v trojobale.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Očistenú mrkvu pokrájame na malé kocky, zemiaky na tenké plátky a tie na zemiakovú slamu. Mrkvu a hrášok uvaríme "al dente" v osolenej vriacej vode, ochutenej citronovou šťavou a cukrom, scedíme. Zemiakovou slamou, ktorú osušíme, vystelieme čajové sitko, vysmažíme v rozpálenom oleji do ružova a vyklopíme odsať z prebytočného tuku na papierovú utierku.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Kuracie kyjevské kotlety vložíme pred vysmážaním na 15 minút do mrazničky - maslo potom pri vysmážaní nevytečie, vyberieme a vkladáme do hlbšej vrstvy rorpáleného oleja. Ked je jedna strana vysmažená do zlatožlta, obrátime, stiahneme plameň na polovicu a dosmažíme. Dáme odsať od prebytočného tuku na papierovú utierku. Takto pripravené prsíčko je šťavnaté a ochutené bylinkovým maslom.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Na tanier položíme hotový Kyjevský kotlet, obložíme hráškom a mrkvou, na ktoré sme dali tenké plátočky masla a zemiakovými hniezdami, dekorujeme kolieskom citrona a kapiou. Podávame horúce.

    Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/ - obrázok 7

Diskusia k receptu

evas13
Pusta neviem si predstaviť ten prsný kotlet s krídielkom, ale to másielko s pochutinami je dobrý nápad. Prvý krát som Kyjevský kotlet jedla priamo v Kyjeve a bola to jedna báseň. Mňe sa také veru nepodaria.
pusta
evas1,3 verím ti, aj mne chutil. ver mi, pripraviť si z celého prsíčka kotet vôbec nie je ťažké. ak si ponecháš polovicu celého predného dielu teda jedno prsíčko aj s krídelkom, potom len odsekni dolné dve tretiny krídelka a dostaneš kotlet. ostatné prsíčko už len vykostíš. Pomohlo? ešte jednoduchšie - krídelnú kosť v klbe v polovici rozsekni a dolnú časť krídelka aj s jeho špičkou odstrániš a už upravuješ len mäsko, any si do neho mohla zabaliť hranolček z masla.
cistinka
Super nápad s tou kuracinou...doteraz som kyjevský kotlet robievala len z karé s kosťou...ale postup ten istý :-)
pusta
cistinka, ale to nehovoríš o kyjevskom kotlete? alebo áno? ak som to dobre pochopila, ide o kotlet z karé, ale aj to môže byť dobré, dobrý nápad.
honestka
Je to vyborne jedlo- takto s naporcovanym kridlom som ho nevidela podavat- iba ako ciste prsicko. Kedze kost rada obhryzam- vyskusam tento sposob.
Tento nazov preslavilo Kurca na zaklade jeho bylinkoveho masla- ale aj tu sa v restauracii podava viacej bravcovych /Pork/ Kiev ako nazvu kura /CHicken/ Kiev asi preto, ze kura tu dlho nebolo povazovane za najlepsi kus masa. Obidva druhy su vsak vyborne. Neskor si sikovny chef na jeho zaklade vytvoril dalsi dobre znamy original "Chicken Cordon Bleu" plnka sa rozlisuje tym, ze sa sklada zo syra a sunky a obidvomi sposobmi sa tu uspesne naplnaju teraz aj pomlete masa.
pusta
honestka, so záujmom som si prečítala tvoj komentár a dakujem za obohatenie.zas viem o niečo viac. osobne si myslím, že kotlet sa to volá preto, lebo obsahuje ten kúsok kost., ten kúsok kosti navyše tepelnou úpravou pridáva ešte na chuti celého.
garanco
Ja robievam Kyjevské kotlety ( myslím, že správne je kotleta) z vykosteného kuracieho stehna, to sa nemá rozrezať, iba vytiahnuť jednu kosť a do otvoru dať maslo. Tento tvoj postup je výborný, určite ho vyskúšam:-)) !
pusta
garanco, myslím, že s tým názvom máš pravdu z hľadiska linguistiky, aj ked som celý recept prekladala z češtiny, ale všeobecne používaný názov je kotlet, bez ohľadu na gramatiku.Je to asi ako s názvom Dubarry a Du Barry pri inom jedle. Zo stehna nie je ťažké vybrať kosť. skôr si myslím osobne, že tu ide o zachovanie šťavnatosti prsíčok, ktoré sa inak rýchlo vysušia, pravda aj o ochutenie. a ja to zase skúsim so stehnom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia