Kyjevský kotlet v mojej úprave /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Ide o vykostené kuracie prsíčko s ponechanou hornou časťou krídelka, čo vytvára kotlet. Je plnený hranolčekom masla, rôzne ochuteného, obaleného mäskom prsíčka a celé obalené v trojobale. Mäsko z prsíčka zostáva šťavnaté a príjemne ochutené. Toto jedlo pochádza z Ukrajiny a nechýba na jedálnom lístku žiadnej lepšej svetovej reštaurácie.

4
porcie
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Predný diel kuraťa prekrojíme po dlžke a ešte šikmo priečne, z krídelka ponecháme jeho hornú časť, čím vznikne kotlet. Mäso na kotlete ostrým nožom rozovrieme pozdlž. Kurací kotlet nasolíme a odložíme. V miske vymiešame zmäknuté maslo so soľou, mletým čiernym korením, petržlenovou vňaťou, dijonskou horčicou a citronovou šťavou. Z ochuteného masla vytvarujeme hranolčeky o hrane 4x1cm a odložíme do mrazničky, aby stuhli. Stuhnuté hranolčeky vložíme do prsíčok, obalíme na pevno mäsom, uzavrieme kovovými ihlicami /špáratkami/ a obalíme v trojobale, odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Pred vysmážaním dáme ešte na 15 minút do mrazničky. Tým zabezpečíme, že maslo nevytečie.
  2. Stuhnuté hranolčeky z ochuteného masla.
  3. Vloženie stuhnutého maslového hranolčeka do kyjevského kotletu a jeho zabalenie do mäsa.
  4. Spevnenie zabaleného kotletu špáratkami pred obalením v trojobale.
  5. Očistenú mrkvu pokrájame na malé kocky, zemiaky na tenké plátky a tie na zemiakovú slamu. Mrkvu a hrášok uvaríme "al dente" v osolenej vriacej vode, ochutenej citronovou šťavou a cukrom, scedíme. Zemiakovou slamou, ktorú osušíme, vystelieme čajové sitko, vysmažíme v rozpálenom oleji do ružova a vyklopíme odsať z prebytočného tuku na papierovú utierku.
  6. Kuracie kyjevské kotlety vložíme pred vysmážaním na 15 minút do mrazničky - maslo potom pri vysmážaní nevytečie, vyberieme a vkladáme do hlbšej vrstvy rorpáleného oleja. Ked je jedna strana vysmažená do zlatožlta, obrátime, stiahneme plameň na polovicu a dosmažíme. Dáme odsať od prebytočného tuku na papierovú utierku. Takto pripravené prsíčko je šťavnaté a ochutené bylinkovým maslom.
  7. Na tanier položíme hotový Kyjevský kotlet, obložíme hráškom a mrkvou, na ktoré sme dali tenké plátočky masla a zemiakovými hniezdami, dekorujeme kolieskom citrona a kapiou. Podávame horúce.