Kváskový chlebík mix fotorecept

jack - fotkajack, 1. marca 2018 13:52
Ďalšie recepty »
Kváskový chlebík mix (fotorecept)Foto: jack

Tak som sa rozhodla, že aj ja sa podelím s vami o moje kváskovanie. Je to už 2 roky, čo som závislá. Začalo sa to tu, na Vareche. Jedného pekného, slnečného dňa... Ale liečbu odmietam. Som v tom až po uši. Aj moja rodinka.

40-45 min
na 250,200 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
75 g
75 Ml
Na cesto:
100 g
100 g
100 g
100 g
50 g
2 Čl
1 Čl
podľa chuti (nemusia byť)
0,5 dl (alebo slnečnicový)
300 ml (Acidko, pivo)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Večer pred pečením si zarobíme rozkvas. Okolo 22 - 23. hodiny. 1 PL ražného kvásku, 75 g ražnej múky a 75 ml vody. Poriadne zamiešame, aby nám vznikla taká hustejšia kašička.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme do igelitovej tašky, ušká zviažeme a necháme na kuchynskej linke do rána vykvasiť.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno mame takýto kvások. Môžete si urobiť rozkvas aj ráno, poobede urobíte cesto a na noc dáte do chladničky, ako som to urobila ja.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé dáme do misy, v ktorej budeme miesiť, rozkvas, všetky múky a trocha vody. Trošku premiesime, aby sa nám všetko spojilo. Necháme oddychovať 30 - 40 minút. Prikryjeme igelitom. Prebieha autolýza.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po autolýze pridáme zvyšok vody (Acidka alebo piva), soľ, mletú rascu, olej, semienka, keď chceme. Miesime 10 minút. V robote na 1. stupni. Cesto nemá byť husté ani riedke. Keď ste miesili v robote, tak cesto následne vyberieme do plastovej misy, ktorú sme potreli olejom. Po dobu 2 hodín každých 30 minút cesto poprekladáme. Môžeme si ruky naolejovať, ide to tak potom lepšie. Robíme to tak, že cesto natiahneme z jednej strany a preložíme na druhú. Takto pokračujeme na všetky 4 strany. Potom misku znova zakryjeme, aby cesto neobschlo.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tých 2 hodinách si cesto vyberieme na dosku, ktorú sme tiež potreli olejom. Roztiahneme do obdĺžnika, kraje zložíme ku sebe a stočíme ako roládu. Ošítku (ja som na toto množstvo použila 0,75 veľkosť) potrieme zemiakovým škrobom a cesto do nej vložíme spodkom hore.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 - 2 hodinky vykvasiť. Podľa sily kvásku. (Ja som na noc vložila do chladničky okolo 19.00 a ráno o 8.30 som piekla.)

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru aj s plechom (kameňom) na pečenie aj s plechom na vodu, ktorý je umiestnený úplne na spodku vyhrejeme na 250 °C, 30 minút. Nahriaty plech vyberieme, dáme papier na pečenie, chlebík opatrne vyklopíme, narežeme, postriekame vodou a dáme do rúry. Do spodného plechu vylejeme 2 - 3 dl vriacej vody kvôli pare. Pečieme 15 minút na 250 °C.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 15 minútach plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme do hneda. Keď spodok chlebíka znie duto, je upečený. Vyberieme na mriežku a vychladíme.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kváskovaniu som úplne podľahla, vďaka Siise. Doma už iný chlebík nejeme. Nech žije kváskovanie. Takýto je v reze.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist