Chlieb

Kváskový chlebík mix (fotorecept)

Autor receptu: jack

Tak som sa rozhodla, že aj ja sa podelím s vami o moje kváskovanie. Je to už 2 roky, čo som závislá. Začalo sa to tu, na Vareche. Jedného pekného, slnečného dňa... Ale liečbu odmietam. Som v tom až po uši. Aj moja rodinka.

40-45 minút
na 250,200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením si zarobíme rozkvas. Okolo 22 - 23. hodiny. 1 PL ražného kvásku, 75 g ražnej múky a 75 ml vody. Poriadne zamiešame, aby nám vznikla taká hustejšia kašička.
  2. Vložíme do igelitovej tašky, ušká zviažeme a necháme na kuchynskej linke do rána vykvasiť.
  3. Ráno mame takýto kvások. Môžete si urobiť rozkvas aj ráno, poobede urobíte cesto a na noc dáte do chladničky, ako som to urobila ja.
  4. Ako prvé dáme do misy, v ktorej budeme miesiť, rozkvas, všetky múky a trocha vody. Trošku premiesime, aby sa nám všetko spojilo. Necháme oddychovať 30 - 40 minút. Prikryjeme igelitom. Prebieha autolýza.
  5. Po autolýze pridáme zvyšok vody (Acidka alebo piva), soľ, mletú rascu, olej, semienka, keď chceme. Miesime 10 minút. V robote na 1. stupni. Cesto nemá byť husté ani riedke. Keď ste miesili v robote, tak cesto následne vyberieme do plastovej misy, ktorú sme potreli olejom. Po dobu 2 hodín každých 30 minút cesto poprekladáme. Môžeme si ruky naolejovať, ide to tak potom lepšie. Robíme to tak, že cesto natiahneme z jednej strany a preložíme na druhú. Takto pokračujeme na všetky 4 strany. Potom misku znova zakryjeme, aby cesto neobschlo.
  6. Po tých 2 hodinách si cesto vyberieme na dosku, ktorú sme tiež potreli olejom. Roztiahneme do obdĺžnika, kraje zložíme ku sebe a stočíme ako roládu. Ošítku (ja som na toto množstvo použila 0,75 veľkosť) potrieme zemiakovým škrobom a cesto do nej vložíme spodkom hore.
  7. Vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 - 2 hodinky vykvasiť. Podľa sily kvásku. (Ja som na noc vložila do chladničky okolo 19.00 a ráno o 8.30 som piekla.)
  8. Rúru aj s plechom (kameňom) na pečenie aj s plechom na vodu, ktorý je umiestnený úplne na spodku vyhrejeme na 250 °C, 30 minút. Nahriaty plech vyberieme, dáme papier na pečenie, chlebík opatrne vyklopíme, narežeme, postriekame vodou a dáme do rúry. Do spodného plechu vylejeme 2 - 3 dl vriacej vody kvôli pare. Pečieme 15 minút na 250 °C.
  9. Po 15 minútach plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme do hneda. Keď spodok chlebíka znie duto, je upečený. Vyberieme na mriežku a vychladíme.
  10. Kváskovaniu som úplne podľahla, vďaka Siise. Doma už iný chlebík nejeme. Nech žije kváskovanie. Takýto je v reze.