Foto: dvorka
Podarili sa mi veľmi chutné žemle z kváskového cesta. Sú jemne sladké, dajú sa jesť samotné, ale aj plnené nasladko či naslano.
na 185 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
150 g |
|
150 g |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
180 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
0,5 KL |
|
1 hrsť (alebo hrozienka) |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Večer som si spravila rozkvas. Materský kvások som si vybrala asi dve hodiny pred samotným spracovaním rozkvasu, aby sa zohrial na izbovú teplotu. Navážila som si múku do misky. Vodu do pohára a k vode som pridala materský kvások. Dobre som premiešala habarkou a priliala do múky. Spracovala som cestíčko, vložila do sáčku a nechala celú noc pracovať. Ráno bol pripravený na ďalšie spracovanie.
- 2
Vo veľkej mise som si navážila všetky sypké suroviny. Do múky som pridala umyté hrozienka. Môžu byť nasekané orechy, nejaké semienka alebo bez týchto prísad. Podľa chuti. K rozkvasu som pridala v pohári rozmiešané mlieko so žĺtkami a olejom. Dobre rozhabarkovala a pridala k múke. Vymiešala som do hladkého nelepivého cesta. Vložila som do igelitového sáčku a nechala som cesto 3 hodiny kysnúť.
- 3
Po uplynutí času som cesto vybrala, prepracovala a rozdelila na 15 rovnakých častí. Urobila som z nich bochníčky a nechala 1 hodinu kysnúť. Pred samotným pečením som si rozohriala rúru na 185 °C. Bochníčky som si preložila na plech s papierom na pečenie ktorý som mala položený na šporáku aby sa zohrial. Každý bochníček som tvorítkom so slimákovým tvarom nakrojila, potrela som rozhabarkovaným vajíčkom, posypala makom a plech som vložila do vyhriatej rúry. Vyzerali placato, čakala som ako vyrastú. A výsledok po 20-tich minútach ma milo prekvapil.
- 4
Po dopečení som žemle na plechu zakryla utierkou a nechala chladnúť. Zatiaľ som dala do rúry druhý plech. Dlho som nevydržala. Ešte trochu teplú žemličku som prelomila na polovicu aby som videla ako sa upiekla. Aj na fotke vidno že je nadýchaná. A samozrejme aj veľmi chutná.
Tiež kváskové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tvorítka predávajú v Tescome. Majú niekoľko druhov.
Děkuji za info. Kaiserkové jsem zaznamenala, ale slimákové mi ušlo. haha
Doplnila som v surovinách riadky ktoré mi neviem prečo neprešli do receptu. Asi tým, že som dávala do úvodzoviek ako sa píše v návode.
Rúru mám síce teplovzdušnú, ale pečiem ohrev zhora zdola. Teplý vzduch sa mi neosvedčil, pečivo mi nenaskočí. Pri drožďovom pečive som dávala 2 - 3 plechy.
A čo sa týka 20 minútového čakania, pri kváskovom pečení to nie je dlhá doba, keďže tam je kysnutie niekoľko hodinové. Ako som písala, tesne pred vložením do rúry som dala bochníčky na plech, tvorítkom nakrojila, natrela vajíčkom a posypané makom a vložila do stredu rúry.
Po 12-tich minútach začali krásne rásť a sfarbovať sa do zlatava.
nie úvodzovky, ale dvojbodka, tak sa to v texte potom rozdelí.
Nabuduce skusim s dvojnasobnosu davkou cukru a pridam citronovu koru pre aromu, tak budu presne podla mojich predstav ....
To som rada že sa vydarili. Čo sa cukru týka aj som písala že sú jemne sladké. Mám doma už len chlapov ktorí si dajú žemľu s mäsom radšej ako s džemom alebo medom. Preto pečiem všetko s minimom cukru. A čo sa fotky týka, dole pod obdĺžničkom do ktorého sa píše komentár je napísané : pridať fotku. Klikne sa na to a už sa pridáva tak, ako pri receptoch. Aj som zvedavá ako vyzerajú Tvoje žemle. A, vďaka za napísanie :)
Len som zatocila slimakov, nemam este formicku, kedze este nakysli, troska stratili tvar...