Kváskové pečivo
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 7. marca 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Rozkvas: Z múky, vlažnej vody, cukru a aktívneho ražného kvásku urobíme rozkvas - všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme kvasiť asi 8 hodín pri izbovej teplote.
- 2
Po vyzretí rozkvasu prisypeme pšeničnú múku, pridáme masť, soľ, vodu a vymiesime nelepivé cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 2–3 hodiny kysnúť – pri izbovej teplote na mieste bez prievanu.
- 3
Nakysnuté cesto rozdelíme na zhruba 10 rovnakých kúskov, vytvarujeme guľôčky a necháme ešte raz prikryté 10 minút kysnúť. Potom guľôčky vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zavinieme do tvaru rožkov. Z cesta môžeme pripraviť nielen rožky, ale aj žemličky, uzlíky alebo pletenky.
- 4
Rožky poukladáme na plech a postriekame vodou. Môžeme posypať soľou, rascou, sezamom alebo syrom a ešte necháme podkysnúť cca hodinu, aby zväčšili objem.
- 5
Vyhrejeme rúru na 250 stupňov aj s nádobou na zaparenie, ktorú položíme na dno rúry. Do takto vyhriatej rúry opatrne presunieme plech s rožkami a do spodnej nádoby nalejeme pol pohára vody. Rúru rýchlo zatvoríme, aby z nej neuniklo veľa pary, a pečieme asi 13 minút. Po 7 minútach nádobu s vodou vyberieme a na pár sekúnd rúru otvoríme, aby sa zostatková para dostala von. Dopekáme do zlatista pri 200 °C.
Tiež kváskové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu