Kváskové mliečne cesto na sladké alebo slané žemle fotorecept
Foto: dvorka
S cestom sa dobre pracuje a ak sa pridá viac cukru a poprípade hrozienka, orechy, alebo kandizované ovocie, dostaneme chutné sladké napríklad raňajkové pečivo Zobraziť celý popisS cestom sa dobre pracuje a ak sa pridá viac cukru a poprípade hrozienka, orechy, alebo kandizované ovocie, dostaneme chutné sladké napríklad raňajkové pečivo alebo vianočku. Pri dodržaní množstva soli alebo jej mierneho pridania podľa chuti, máme fajné slané pečivo chutné so šunkou, ale aj s medom. Ja používam na pečenie špaldovú múku. Je zameniteľná s klasickou hladkou pšeničnou.
na 185 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
150 g |
|
160 g vlažné |
|
1 KL |
|
Cesto: | |
500 g |
|
1 KL |
|
80 - 100 g |
|
|
|
230 g vlažné |
|
50 g (alebo roztopené maslo či masť) |
|
2 ks |
|
Okrem toho: | |
|
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Pečenie som si rozložila na dva dni. Ráno som spravila rozkvas, večer cesto, nechala som ho kysnúť na noc v chladničke a ráno som spravila žemle a po nakysnutí upiekla. Ako prvé som si pripravila rozkvas. Mlieko, múku a kvások som spolu dobre premiešala v miske, zakryla som vrchnákom a nechala 12 hodín kysnúť. Teraz v zime pri izbovej teplote max. 20 °C je to ten pravý čas. V lete sa čas kysnutia skracuje podľa izbovej teploty.
- 2
Po 12-tich hodinách - večer, som vo veľkej mise zmiešala preosiatu múku, soľ a cukor. Do vykysnutého rozkvasu som pridala všetky tekuté suroviny, poriadne rozmiešala a priliala k sypkým surovinám do veľkej misy. Cesto som dobre zamiešala a vypracovala. Musí byť hladké a odliepať sa od misy. Misu som zakryla utierkou, sklenenou pokrievkou a nechala som celú noc - 10 hodín kysnúť v chladničke. Ráno som mala pekne nakysnuté cesto. Viď obrázok. Cesto som poprekladala, preloženou stranou som uložila na spodok misy a zas zakryla a nechala ešte 2 hodiny kysnúť.
- 3
Po spolu 12-tich hodinách kysnutia som cesto rozdelila na 10 kúskov, ak chcete veľké hamburgerové žemle, stačí 8 kúskov. Urobila som buchtičky, obalila v zemiakovom škrobe a nechala som 2 hodiny kysnúť.
- 4
Podľa toho ako dlho sa rozohrieva rúra (moja 40 minút), pred skončením času kysnutia som si dala rozohriať rúru na 185 °C. Plech som si položila na šporák, aby sa zohrial. Po dvoch hodinách som buchtičky preložila na plech, tvorítkom som ich trochu "prerezala" a sploštila. Natrela rozmiešaným vajíčkom. Ak som robila sladké žemle, posypala som ich makom. Plech som vložila do vyhriatej rúry a všetky žemle postriekala vodou z rozprašovača. Rúru som zavrela a nechala piecť 30 minút.
- 5
Takto vyzerali po upečení.
- 6
A toto bola prvá várka žemlí - väčších a sladkých. Presne tak isto vo vnútri vyzerajú aj tie slané, sú nadýchané a veľmi chutné.
- 7
Popri žemliach som robila aj chlieb, a tento krát sa mi konečne zas podaril :)
- 2
poprosila by som Vás o recept na ten chlebík, Ďakujem.
Ja pečiem bez váženia surovín..použila som hladkú múku asi400 g , pridala som hrsť polohrubej múky, hrsť hrubej múky a hrsť pohánkovej, sol,kvások zo suchého droždia vo vode s troškou cukru a pridala som na záver 2 pl.oleja..nechám dobre vykysnúť a potom rozdelím na dve časti , jemne premiesim a opäť nechám podkysnúť..piekla som vo vyhriatej rúre na 200 C s ventilátotom, čo v skutočnosti je 220 C a piekol sa 40 min. po upečení potriem vodou a nechám na mriežke vychladiť..