Kváskové škvarkové pagáče

siisa - fotkasiisa, 8. augusta 2016
Kváskové škvarkové pagáče
Foto: siisa

Vlastný recept na škvarkové pagáčiky nemám, tak som sa inšpirovala z receptov uverejnených tu na Vareche a vytvorila taký univerzálny. Už viem, ako sa Zobraziť celý popisVlastný recept na škvarkové pagáčiky nemám, tak som sa inšpirovala z receptov uverejnených tu na Vareche a vytvorila taký univerzálny. Už viem, ako sa kvások pri niektorých prísadách správa, tak som prispôsobila aj množstvo jednotlivých ingrediencií, aby to fungovalo. Skúsenej pekárke tento recept určite nebude robiť žiadny problém, dokonca ho môže podľa seba aj vylepšiť. Ale ak niekto ešte len z kváskom začína, odporúčam presne dodržať recept.

120 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
300 ml
1 PL
2 PL
1 ks
1 PL
1 ks
Na potretie:
1 ks
Náplň:




Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno si uvaríme v šupe zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy z robota odoberieme 200 g kvásku, pridáme múku a ostatné ingrediencie a vymiesime cesto. Miesime aspoň 15 minút. Vložíme ho aj s misou do igelitovej tašky a ušká tašky zaviažeme. Necháme hodinu odpočívať. Na začiatok odporúčam použiť rovnakú múku, ako som dala ja. Môžeme použiť aj špaldovú, celozrnnú pšeničnú, alebo inú, ale musíme si byť vedomí toho, že cesto sa potom môže úplne inak správať a pagáčiky sa nám nemusia vydariť. Je na každom či bude experimentovať.

  3. 3

    Po hodine cesto vyberieme na múkou posypanú dosku. Premiesime iba toľko, aby sme vytvarovali bochník. Bochník rozhodne neodporúčam vaľkať. Zbavili by sme sa krásnych bubliniek. Pomúčenými rukami pomaly roztlačíme cesto na doske na hrúbku 1,5 cm. Môžeme si pomôcť aj tak, že ho rukami akoby vyťahujeme. Vždy ťaháme tam, kde je hrubšia vrstva. Potom cesto natrieme škvarkami a môžeme začať prekladať. Z ľava jednu tretinu preložíme do prava a z prava preložíme zostávajúcu tretinu na vrch. To isté urobíme z hora na dol a z dola na hor. Cesto opäť pomúčenými rukami roztlačíme, alebo povyťahujeme ako na začiatku. Ak nechceme vysoké pagáčiky, môžeme vykrajovať. Alebo postup zopakujeme ešte raz. Neodporúčam viackrát, maximálne 2x a aj to hneď za sebou. Nie ako pri klasickom ceste s droždím, ktoré medzi jednotlivými prekladaniami kysne. Ja som prekladala 2x.

  4. 4

    Pagáčiky ukladáme na plech, na ktorý sme si dali papier na pečenie. Hneď potrieme rozšľahaným vajcom a necháme kysnúť asi tak 40 minút. Ak je v miestnosti menej ako 25 °C aj hodinu.

  5. 5

    Nakysnuté pagáče postriekame vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C piecť. Po 15 minútach potrieme rozpusteným maslom. Pagáčiky pečieme celkovo 30 - 40 minút. Záleží aj na rúre.

    Kváskové škvarkové pagáče - obrázok 5
  6. 6

    Na mriežku prestrieme vlhkú utierku a ukladáme na ňu upečené pagáče. Po upečení sú tvrdé. Takto poukladané na mriežke, opäť prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme vychladnúť. Pagáčiky budú mäkké. Na druhý deň budú ešte chutnejšie.

Diskusia k receptu

monty469
Nuž moja milá @Siisa , smelo ťa nazývam " kvásková kráľovná " Keď sa rozhodnem založiť kvások, tak ty budeš môj osobný poradca :-)) Si veľmi šikovná a máš dobré nápady
2x haji a siisa
haji
@Siisa hned bych ochutnala, ale co naplat, kde nic není ani čert nebere. Bude se mi o nich zdát. Jsi úžasně šikovná, jdeš neúnavně za svým cílem. Máš můj hluboký obdiv!! Krásný večer přeji!
1x siisa
jack
Pekný receptík.Ja nemám odvahu na ten kvások.A ty?No klobúk dole.Ďalšia šikulka na.vareche.Super.
1x siisa
siisa
@Monty469 (8.8.2016 20:55)

Ďakujem veľmi pekne ♥ a vedz milá @Monty469 , bude mi potešením poradiť ti čo sa týka kváskovania, aj keď už teraz viem, že tebe nebude treba veľa rád, lebo si šikovnica šikovná :) ♥♥♥ verím, že to bude čoskoro :) určite vieš aký blahodárny účinok má na ľudské telo kvások
siisa
@Haji (8.8.2016 21:07)

Moja milá @Haji , ďakujem ti za tvoju podporu ♥ veľmi si to vážim :) škoda, že ti nemôžem priniesť na koštovku, veľmi rada by som ťa ponúkla ♥♥♥ Aj tebe želám pekný večer :)
siisa
@Jack (8.8.2016 21:24)

Ďakujem veľmi pekne milá @Jack , potešila si ma :) ♥ verím, že raz sa odhodláš :)
Všetko je to o cviku :) rada poradím
siisa
@Izabella929 (8.8.2016 22:11)

Ďakujem veľmi pekne :) ♥ chcela som pridať aj smotanu, ako máš aj ty vo svojom receptíku, viem, že zjemní cesto. Ale na začiatok som sa bála, tak až nabudúce :)
staja
Milá @Siisa , vidím, že kvások je tvoj verný kamarát a titul "Kvásková kráľovná" ti len ľahko nikto nevezme. Myslím, že na tieto pagáčiky bolo treba aj kus odvahy, ale tá tebe určite pri experimentoch v kuchyni nechýba. Nestíham skúšať tvoje kváskové recepty, taká si rýchla. Máš môj obdiv, len tak ďalej.
1x siisa
haji
@Siisa (8.8.2016 22:22)
Děkuji, jsi milá! Papám moc ráda a podle toho dobře vypadám. Papat virtuálně je bezva - nedá to moc práce a kila nelezou nahoru haha Jen ta virtuální chuť je slaboučká jako čajík. Mávám! Ať se daří!
1x siisa
kukulienka71
rada by som ich ochutnala, vyzerajú dobre. Tiež ťa obdivujem pri pokusoch s kváskom, treba ho veru propagovať. Zaujalo ma, že tieto pagáčiky sa pečú až 35-40 minút. Prečo tak dlho? Skôr by neboli upečené?
1x siisa
siisa
@Staja (9.8.2016 06:59)

Ďakujem ti moja milá @Staja , už sa teším, keď si budeme vymieňať navzájom skúsenosti :) ♥ Lebo ešte to nie je až tak do detailov vychytané. Ale nato sme tu na Vareche, aby sme to či ono spoločne vyšperkovali, ak sa dá. Hlavne tieto kváskové recepty. Tie sú ešte len v plienkach :) ♥
siisa
@Haji (9.8.2016 07:21)
Hahahahaha :) Si zlatá moja milá ✿ @Haji ,✿ teším sa, že je tu taký úžasný človiečik ako si ty ♡ ♡ ♡ Maj pekný deň ✿
1x haji
siisa
@Kukulienka71 (9.8.2016 09:52)
Ďakujem za pekný komentár :) ✿ Keby som rúru vyhriala na začiatku na 250°C, a nechala ich piecť pri tejto teplote 10 min. a potom ďalších 20 min. na teplote 190°C, čo je bežný postup pri pečení s kváskovým cestom, určite by boli upečené za 30 min. Ale bála som sa, že na povrchu by sa bola urobila silnejšia kôrka, čo som nechcela. Tak som volila radšej túto cestu :)) Ale niekedy môžem skúsiť....možno budem prekvapená :) ✿
veronikkka
Milá @Siisa , asi mám dlhé vedenie, všetko som pochopila, len prvý bod nie celkom. :-)
píšeš, že: "Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 2 - 3 PL pridáme 150 g ražnej múky a 150 ml vlažnej vody. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín. Zvyšok kvásku si odložíme do chladničky.
-... z odloženého kvásku z chladničky odoberieme 2 až 3 PL...
a čo so zvyšným kváskom po odobratí? ide späť do chladničky zvyšok, nie?
- pridáme 150 gramov ražnej múky a 150 ml vlažnej vody k odobratým 2 - 3 PL ražného kvásku, však?
- potom tento rozkvas necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín, všakže?
prosím Ťa, aký zvyšok ide znovu do chladničky? zvyšok z uvedeného rozkvasu?
ved jeden zvyšok /tie 2 - 3 PL/ kvásku už do chladničky predsa išiel, a síce pred dvanástimi hodinami.
môžeš mi to vysvetliť polopatisticky? kedže si stojím na kábli, či skôr na ňom sedím : D
recept sa mi veľmi páči, ukladám do kk a aj spravím, len čo zas vytopím masť a budem mať vlastné oškvarky.
hodnotím na 5*a dakujem za recept.
siisa
@Kukulienka71 (9.8.2016 14:02)
Jéééj, ďakujem ♥ môžem porovnať :) nabudúce môžem odskúšať zasa iný postup, možno je lepší :) Vďaka, mám ďalší recept a už bez nejakých pokusov........ odskúšaný :) ♥
siisa
@Veronikkka (9.8.2016 12:34)

Podľa toho čo píšeš, ty robíš večer riedky rozkvas a nechávaš ho 12 hodin rozkvasiť a celý dávaš do chleba či do toho čo ideš piecť.
Ja nerobím rozkvas riedky. Ja iba tak ako píšem.
V chladničke mám kvások. Mám ho niekedy aj viac ako 2 - 3 lyžice. Preto som napísala, že si odoberieme 2 - 3 lyžice kvásku do misy. Zvyšný dám zasa do chladničky. Takže do chladničky ide pôvodný kvások, ktorého mávam niekedy ( dosť často ) aj viac. A z rozkvaseného kvásku mi tiež zostane kvások a buď ho dám do iného pohára a použijem na dolky alebo niečo iné. Ale úplne bez obáv ho môžem dať aj k pôvodnému kvásku. Vôbec sa s ním nič nestane :) Niekto robí s kváskom úplne inak....prikŕmi kvások tak, že to nie je ani riedke, ani poloriedke ale má z toho takú hustú hmotu a vytvaruje to do guľky a nechá do rána vykvasiť. Sú rôzne spôsoby a všetky fungujú.... tu je dôležité aby bol kvások životaschopný keď ideš piecť ! A ako to urobíš je na tebe. So zvyšným kváskom si rob ako ti vyhovuje, dôležité je aby bol aspoň 1x do týždňa prikŕmený. To je dôležité. Ak ešte niečo nechápeš.....opýtaj sa. ♥
siisa
@Veronikkka (9.8.2016 12:34)

Milá @Veronikkka , ten čo pekáva len chlebík, robí to takto:
1.večer vyberie kvások ( má ho odložený v chladničke a je ho asi tak 2 - 3 PL ) prikŕmi ho 150g raž. múky a 150 ml vody ( lebo do chlebíka potrebuje 300g živého rozkvaseného kvásku )
2. ráno odoberie 300g kvásku a dá do cesta, logicky mu zostanú opäť 2 - 3 PL živého kvásku....ten odloží do pohára do chladničky a použije pri pečení chlebíka zasa nabudúce tak isto.....tu nie je žiaden problém a ide to dokolečka dokola.
Ale ak do receptu potrebuješ iba 200g živého rozkvaseného kvásku, môžeš urobiť dve možnosti. Prvá : večer vyberieš kvások ( máš ho odložený v chladničke a je ho asi tak 2 - 3 PL ) prikŕmiš ho 100g raž. múky a 100 ml vody, lebo potrebuješ 200g kvásku do cesta, ráno 200g dáš do cesta a zvyšok, čo sú 2-3 PL dáš do chladničky.
Druhá : klasicky prikŕmiš ako vždy 150g raž. múky a 150 ml vody, je logické ,že ráno zostane viac ako 2 - 3 PL a všetko odložíš do chladničky. A už máš situáciu, že v chladničke máš viac ako 2-3 PL kvásku. A toto sa mne bežne stáva :) Kvások nevyhadzujem.
veronikkka
Milá @Siisa , z môjho mylného chápania mi stále vychádzalo až 2x odložiť zvyšok kvásku do chladničky :D no uznaj - to je strašné, ked si stojím na kábli, síce zriedka, ale ked, tak poriadne :-)
teraz už mi je všetko absolútne jasné!!!
dakujem za Tvoju trpezlivosť a super vysvetlenie!
no a budú domáce oškvarky, tak hor sa na Tvoj receptík :-)
veronikkka
p.s.
ja mám kvások tak akurát, ani veľmi hustý a ani riedky, a mám ho tam v pohári asi na dve pečenia. do misy rozkvas nikdy nerobím riedky , ale taký, ako sa k receptu vyžaduje. z vykvaseného rozkvasu už neodkladám nič do chladničky, tam mám stále ten z večera prikrmený kvások v potrebnom množstve, ako som vyššie písala.
kvások tiež nevyhadzujem, o tom sme si už písali minule.
najbližžšie skúsim postupovať podľa teba a budem mať v chladničke 2 kvásky, jeden z prikrmenia večer a druhý z rozkvasu na druhý deň ráno:-)
no dobre vedieť - dakujem :-)
siisa
@Veronikkka (9.8.2016 16:31)

No a ja až teraz viem, že máme rovnaký postup s kváskom, čo mám uľahčuje komunikáciu. Milá @Veronikkka , budem veľmi rada ak napíšeš ako sa ti darilo pri pečení a ak si vymeníme skúsenosti pri pečení s kváskom. Teším sa na spoluprácu :)
sweetlaab
pagáčiky sú lákavé, ďalšia inšpirácia pre mňa na drobné pečivo, si šikovná
1x siisa
haji
Milá @Siisa dělám si sirup na pití - změnu, abych nepila pořád jen holou vodu. Jana - Remcula má recept na tymiánový sirup léčivý - ze suché byliny, a je proti kašli. Já dělám sirup na pití! Jak jsem psala - dělám si zázvorovo /čerstvý zázvor/, citronový /čerstvé citrony/ a s přidáním například šalvěje /čerstvé listy/. Všechno nakrájím, zaliji ochladlou převařenou vodou a nechám 24 hodin macerovat. Množství dělám pocitově - 3až5 citronů, kořene zázvoru klidně i půl kila, listy čerstvé byliny také pocitově. Po 24 hodinách macerace sliji, masu vyždímám, přeliji přes jemné sítko. Tekutinu zahřívám, doplním cukr. Nechám přejít chvíli varem - aby se cukr rozpustil a nevařilo se to moc dlouho a aby zmizel pěna.Pak přidávám asi 2 polévkové lžíce kyseliny citronové - kvůli větší kyselosti a také je to konzervant, rozmíchám. Dávám 2 litry vody a 2 kg cukru, 2 lžíce kyseliny citronové. Sklenice, do kterých sirup sleji vymyji horkou vodou, pak dám pár kapek /r/umu, aby se nachytal na stěny a též tak ošetřím víčko /platí na 0,5 litrovky od alkoholu/. U zavařovačky stačí ošetřit jen víčko. Na vrch hladiny nalitého sirupu dám také pár kapek /r/umu. V tom množství se to ztratí a mám větší jistotu, že se nezkazí, nezkvasí nebo nechytne plíseň. Liji horkou tekutinu do skla, takže zavařovačky obrátím dnem nahoru a zabalím do deky. Víčka se zpravidla zatáhnou. Tento sirup je fajn v zimě, zázvor zahřívá, citron a šalvěj jsou nejen na dochucení, ale i jejich silice jsou léčivé a chutné. Uznávám, že to přejde varem, trocha vitamínů se ztratí, kyselina citronová není přírodní věc, ale konzervuje, dodá i větší kyselost, kterou citronem nedosáhneš. Je důležité, aby když už se hraješ se sirupem, vydržel - nezkvasil a nezplesnivěl. Určo tam dáš méně chemie než v obchodě a výsledek je stabilní. Láhve, sklenice uložit na temné a chladné místo, spotřebovávám jako první láhve, pak zavařovačky. Jakmile sirup otevřu, uchovávám v lednici. Já mám loňskou láhev otevřenou v lednici už pomalu víc než půl roku a - žije.
Už jsem zkoušela prva svařit cukr s vodou /na litr vody kilo cukru /i víc/ to je základ/ a pak zalít masu bylin, zázvoru a citronů. Nechat 24 hodin louhovat, pak vyždímat, scedit, nechat projít sirup var, přidat kyselinu citronovou. V tomto případě nechávám onu vyždímanou masu ve sklenici v lednici a zalévám si ji horkou vodou - jako čajík. Oba způsoby jsou dobré /cukr hned a nebo cukr později/. Můžeš byliny obměňovat, dělat sirup i z bazových květů, lípy, máty, medovky, apod. - nakoukni tady na recepty, je jich tu hafol. Já nedávám jiný další konzervant než kyselinu citronovu - to další už je na mě moc vysoká chemie. Uf, to jsem toho napsala. Ještě poznámka pod čarou - dodržet čistotu nástrojů, kastrolů, sítek, nádob, skla, víček, aby nedošlo ke kontaminaci! Poslední poznámka - bio citrony jsou fajn, bo se dává na kolečka včetně kabátku, pokud neseženeš bio, jde citron zalít horkou vodou, nechat vykoupat, crknout trochu octu a vydrhnut kartáčkem, opakovaně opláchnout.
Přeji bezva experimentování s chutěmi. Pokud budeš mít dotazy, jsem tu, když vím, odpovím. Mávám! Krásný den přeji Simonko!
1x siisa
siisa
Milá @Haji , si moje ♥ zlatíčko ♥ , ďakujem ti mooooooc, za dokonalý postup. Ale ak príde nejaký zádrhel, hneď sem naklušem a otravujem s otázkami na teba. Som ti vďačná za všetky rady, budem sa snažiť ich zúžitkovať. Pozdravujem na Moravu a prajem krásny večer :) ♥♥♥
1x haji
haji
@Siisa (11.8.2016 17:37)
Oh, kdybys viděla kolik toho zlata je, hned bys mě prodala haha Jsi milá @Siisa klidně mi písni buď k svému poslednímu receptu a nebo písni do posledního receptu k Monty469 nebo Klukodvody. Já se najdu - nebo mi oni písnou em. Já nevkládám recepty, nemám foťák a bez fotek to není ono. Díky za vše, tobě také krásný večer! Mávám!
1x siisa
danda3
Milá @siisa , konečne prišlo aj na Tvoje pagáče. Robila som ich v sobotu, ale ešte aj dnes sú výborné. Trošku som si upravila zloženie a stačilo ich piecť 20 minút. Ďakujem Ti za tento recept.



siisa
@Danda3 (6.3.2017 07:51)

Ďakujem za odskúšanie receptu, veľmi si ma potešila. Máš ich veľmi vydarené a som rada že chutili. My máme doma radi viac opečené, tak som ich dlhšie piekla a keď okom vidím, že farba je akurát, tak vypínam :) Už sa aj ja chystám na tvoj ražný chlebík, ale príde na rad až v nedeľu, lebo času málo.
krtlik
pagaciky su uplne famozne, krasne vyzeraju, su makkucke a lahodne! manzel experimentuje s kvaskom pri peceni chlebika tak som sa odvazila aj ja a vysledok fakt uzasny. dakujeme za skvely recept! :)
1x siisa
siisa
@Krtlik (7.5.2018 22:37)

Ďakujem za vyskúšanie a milú odozvu, som rada, že chutilo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia