Kváskové škvarkové pagáče

Autor receptu: siisa

Vlastný recept na škvarkové pagáčiky nemám, tak som sa inšpirovala z receptov uverejnených tu na Vareche a vytvorila taký univerzálny. Už viem, ako sa kvások pri niektorých prísadách správa, tak som prispôsobila aj množstvo jednotlivých ingrediencií, aby to fungovalo. Skúsenej pekárke tento recept určite nebude robiť žiadny problém, dokonca ho môže podľa seba aj vylepšiť. Ale ak niekto ešte len z kváskom začína, odporúčam presne dodržať recept.

120 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno si uvaríme v šupe zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy z robota odoberieme 200 g kvásku, pridáme múku a ostatné ingrediencie a vymiesime cesto. Miesime aspoň 15 minút. Vložíme ho aj s misou do igelitovej tašky a ušká tašky zaviažeme. Necháme hodinu odpočívať. Na začiatok odporúčam použiť rovnakú múku, ako som dala ja. Môžeme použiť aj špaldovú, celozrnnú pšeničnú, alebo inú, ale musíme si byť vedomí toho, že cesto sa potom môže úplne inak správať a pagáčiky sa nám nemusia vydariť. Je na každom či bude experimentovať.
  3. Po hodine cesto vyberieme na múkou posypanú dosku. Premiesime iba toľko, aby sme vytvarovali bochník. Bochník rozhodne neodporúčam vaľkať. Zbavili by sme sa krásnych bubliniek. Pomúčenými rukami pomaly roztlačíme cesto na doske na hrúbku 1,5 cm. Môžeme si pomôcť aj tak, že ho rukami akoby vyťahujeme. Vždy ťaháme tam, kde je hrubšia vrstva. Potom cesto natrieme škvarkami a môžeme začať prekladať. Z ľava jednu tretinu preložíme do prava a z prava preložíme zostávajúcu tretinu na vrch. To isté urobíme z hora na dol a z dola na hor. Cesto opäť pomúčenými rukami roztlačíme, alebo povyťahujeme ako na začiatku. Ak nechceme vysoké pagáčiky, môžeme vykrajovať. Alebo postup zopakujeme ešte raz. Neodporúčam viackrát, maximálne 2x a aj to hneď za sebou. Nie ako pri klasickom ceste s droždím, ktoré medzi jednotlivými prekladaniami kysne. Ja som prekladala 2x.
  4. Pagáčiky ukladáme na plech, na ktorý sme si dali papier na pečenie. Hneď potrieme rozšľahaným vajcom a necháme kysnúť asi tak 40 minút. Ak je v miestnosti menej ako 25 °C aj hodinu.
  5. Nakysnuté pagáče postriekame vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C piecť. Po 15 minútach potrieme rozpusteným maslom. Pagáčiky pečieme celkovo 30 - 40 minút. Záleží aj na rúre.
  6. Na mriežku prestrieme vlhkú utierku a ukladáme na ňu upečené pagáče. Po upečení sú tvrdé. Takto poukladané na mriežke, opäť prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme vychladnúť. Pagáčiky budú mäkké. Na druhý deň budú ešte chutnejšie.